* * * * *

ponedjeljak, 22. veljače 2021.

IGGY POP - ZAGREB 1991 (AUDIO)


IGGY POP - ZAGREB 1991

1990. godine, Jugoton je na vinilu i kazeti objavio album "Brick By Brick" od Iggy Popa, na televiziji se puštao spot u kojem Iggy sa Kate Pierson, pjevačicom grupe B52, pjeva pjesmu "Candy" i spot u kojem Iggy i ekipa iz grupe Guns N' Roses, Slash i Duff McKagann, rasturaju sa pjesmom "Home". Sve je to bila odlična uvertira za prvo gostovanje Iggy Popa u Zagrebu, 04.02.1991. godine, tako da je velika dvorana Doma sportova taj dan bila prepuna
Možda griješim, ali promatrajući ljude koji su došli na koncert imao sam dojam da je u dvorani bilo puno njih koji su sa muzikom Iggy Popa bili upoznati samo u kontekstu komercijalne ploče "Blah-Blah-Blah", nešto žešće ali još uvijek komercijalne ploče "Instinct" i tada aktualnog hit albuma "Brick By Brick", da je veliki broj ljudi očekivao nekoga poput Bowija, a ne divljaka poput Iggyja, te da je shodno tome bilo podosta zbunjenosti u publici kada je Iggy sa hlačama spuštenim do koljena zaružio pjesme The Stoogesa. 
Zanimljivo je da je Iggy album "Brick By Brick" snimio sa gomilom poznatih muzičara, a da je na turneju kojom je promovirao taj album otišao sa školskim frendovima od njegovog sina Erica, gitaristom Whitey Kirstom, basistom Craig Pikeom i bubnjarem Larry Mullinsom. 
Whitey i Larry su od tada uz kratke prekide sa Iggyjem svirali na turnejama i snimali albume sve do ponovnog okupljanja The Stoogesa, 2003. godine, a zbog lošeg zdravstvenog stanja Scotta Ashetona, Larry je umjesto njega svirao i na turnejama Iggy and The Stoogesa od sredine 2011. godine, pa do raspuštanja benda od strane Iggyja krajem 2013. godine.
Larry Mullins / Toby Dammit
Paralelno sa sviranjem sa Iggyjem, Larry je kao Toby Dammit postao cijenjeni producent, te je kao multi-instrumentalist surađivao sa gomilom raznoraznih glazbenika i bendova, između ostalih, sa Glen Matlockom iz Sex Pisolsa, Mick Harveyom, snimao je albume i nastupao sa grupom The Residents, a od 2015. godine svira sa Nick Caveom, pa smo ga tako u Zagrebu mogli zadnji puta vidjeti prije par godina sa Caveom na INmusic Festivalu. 
Whitey Kirst je nakon Iggyja snimio par solo abuma i napravio izvrstan bend The Web of Spider u kojem je od 2005. do 2008. svirao Phil "Philthy Animal" Taylor, legendarni bubnjar grupe Motörhead.
Craig Pike je nakon turneje sa Iggyjem poginuo u automobilskoj nesreći (23.05.1993.). Whitey mi je rekao da se neko najvjerojatnije slučajno zaletio sa autom u njega i nakon toga pobjegao, te da se nikada nije saznalo tko je bio za volanom tog auta.
Ovu audio snimku zagrebačkog koncerta napravio je i ustupio za objavu na Stražarnom Lopovu Drnja. Na žalost, najvjerojatnije nisu snimljene sve pjesme jer su na standardnoj set listi za tu turneju još bile uvrštene Iggyjeve pjesme „My baby wants to rock'n roll“ i „Neon Forrest“, te The Stooges klasici „Loose“ i „No Fun“.  
Ako je netko možda snimio kompletan koncert (ili možda ima snimku nekog drugog koncerta Iggy Popa održanog u regiji) molim ga da me kontaktira.


IGGY POP
DOM SPORTOVA, ZAGREB
04/02/1991

1. Raw Power
2. Five Foot One
3. Dirt
4. Lust for Life
5. China Girl
6. I Got a Right
7. Butt Town
8. Real Wild Child
9. Home
10. Brick by Brick
11. 1969
12. Candy
13. I Wanna Be Your Dog
14. Search & Destroy
15. The Passenger
16. Louie Louie
 

JESUS LOVES THE STOOGES
JESUS LOVES THE STOOGES - HOME PAGE
IGGY POP / THE STOOGES / IGGY AND THE STOOGES / RON ASHETON / SCOTT ASHETON / JAMES WILLIAMSON / MC5 / ROB TYNER /
WAYNE KRAMER / FRED SMITH / MICHAEL DAVIS / DENNIS THOMPSON / SCOTT MORGAN / SONNY VINCENT



STRAŽARNI LOPOV 

Nema komentara: