* * * * *

ponedjeljak, 21. travnja 2014.

OSIJEK MCMXC

OSIJEK MCMXC
Krajem 80-tih i samim početkom 90-tih Osijek je mjesto prepuno rock sadržaja. Uz službene medije i organizacije (Glas Slavonije, TEN, SKC...), tu su svoje mjesto našle i privatne inicijative (Heroina, Plavi Pilot, Nova...). Rock skupina raznih žanrova i podžanrova je bezbroj, kao i onih koji gotovo svakodnevno gostuju. Centralno godišnje dešavanje svakako je "Osiječko ljeto mladih" koje svojim kvantitetom i kvalitetom nadilazi lokalne okvire i može se slobodno usporediti sa današnjim EXIT-om ili INmusic festivalom. Nezaboravni su koncerti utorkom i četvrtkom u OKS-u, kao i po klubovima (Sound, Klub 10...), a danas gotovo nevjerovatno zvuči da se rock širio i na okolna sela (Erdut, Josipovac, Moslavina...), te tamo pronalazio mjesta i ljude koji su u velikoj mjeri uživali u ponuđenom. 


Ovaj video zapis nastao je u srpnju 1990. godine na jednom privatnom tulumu u prigradskom naselju Višnjevac. Prisutne su zabavljali: Astro Zombie, Spin, Road Runners i Galebovi, mada je najčešće postava koja je svirala na improviziranoj pozornici (terasi) bila kombinacija i sviralo se dosta obrada rock klasika. 
Da bi se uopće održao, a poslije i nesmetano odvijao ovaj tulum pobrinuo se sam organizator i vlasnik kuće, Burke, koji je sve uredno prijavio tadašnjoj miliciji kao svoje "zaruke". Kao što se vidi i na snimci, pritužbe okolnih stanovnika bile su učestale kao i dolasci milicije, no uzalud im, jer sve je bilo po zakonu. 
Kako je pred jutro došlo do "velikog pada koncentracije" i sve postalo pomalo zamorno, a bendovi se jednostavno nisu dali odvojiti od instrumenata, sam "gazda" je morao intervenirati i to tako da je sjekirom presjekao glavni strujni kabel. 

Tekst:  D.J. GERMA

BLUE Pilot & STRAŽARNI LOPOV 2014



1 komentar:

CV kaže...

e, to su bili pravi tulumi!