* * * * *

srijeda, 10. listopada 2012.

ZORAN JAĆIMOVIĆ - ROCK&RAT


Dvije stvari koje su najviše obilježile naše živote u kasnim osamdesetima i u devedesetima su rat na ovim prostorima i rock muzika. Iz tog razloga, kada mi je Zoran Jaćimović prije neki dan poslao katalog za njegovu izložbu fotografija ROCK&RAT 1987-1999 nisam mogao ostati ravnodušan. Crno bijele fotografije sa koncerata izmiješane sa fotografijama ljudi ispred svojih razrušenih kuća prosto ostavljaju bez riječi.
Koncert grupe The Cure u Ljubljani 1989-te, The Stranglers u zagrebačkom Domu sportova 1990-te, godina zmaja Psihomodo popa, proboj vinkovačke rock scene, Majke, Satan Panonski, neko davno vrijeme u kojem smo živjeli punim plućima. Nakon toga mrak i tuga zarezana u ratne fotografije, komadići naše mladosti koji nisu bili fikcija nego naša stvarnost. Scene kojih se sjetimo i danas kad zatvorimo oči, koje istinski bole.
Fotografije Iggy Popa sa koncerta na Šalati 1994-te ponovo pumpaju ritam u vene, Ramones, zadnji dani Nirvane. Fiju Briju koncerti vračaju nadu da je rock muzika na ovim prostorima još živa. Let3, Idijoti, Kojoti, Pipsi, Overflow, Hladno pivo, Legen, Urban. Majke stižu do srca sunca, Rolling Stones se kotrljaju zagrebačkim Hipodromom, krug se zatvara i devedesete zauvijek ostaju za nama. Prve redove na koncertima prepuštamo onim mlađima.
12. listopada u 19 sati u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu biti će otvorenje ove po mnogo čemu iznimne izložbe. Fotografije će biti otisnute na posebne podloge, od manjih (50×70,100x70cm) do velikih formata (220×110 cm), a kao nedjeljiv dio uz svaku fotografiju nalaziti će se i kratki prozno poetski tekstovi, koje je napisao Goran Rem.

HVALA ZORANU JAĆIMOVIĆU NA USTUPLJENIM FOTOGRAFIJAMA 



Nema komentara: