* * * * *

utorak, 7. rujna 2010.

SONNY VINCENT


Krajem dvedestih proučavajući albume na kojima su svirali članovi grupa The Stooges i MC5 naletio sam na album „Pure Filth“. Pjevač, gitarista, producent i autor svih osam pjesama na albumu bio je Sonny Vincent, bubnjeve je odsvirao Scott Asheton (The Stooges, Sonic's Rendezvous Band), Captain Sensible (The Damned) je bio na basu, Cheetah Chrome (Dead Boys) na drugoj gitari, a kao posebni gost gitaru je na četiri pjesme odsvirao i legendarni Scott Morgan (The Rationals, Sonic's Rendezvous Band, Hydromatics, Powertrane). Nakon što sam preslušao album muzika me jednostavno oborila s nogu. Samo po sebi nametalo mi se pitanje: Tko je taj Sonny Vincent?

Priča o Sonny Vincentu počinje u New Yorku sredinom sedamdesetih kada je njegova grupa Testors, zajedno sa grupama kao što su Television, Patti Smith Group, Ramones, Blondie, Talking Heads i The Cramps, u zadimljenim klubovima Max’s Kansas City i CBGB stvarala punk-rock scenu koja će izmjeniti rock muziku iz temelja. Da li zbog njegove divlje naravi, niza incidenata, prekida karijere zbog boravka u zatvorima i mentalnim ustanovama ili zbog nepodilaženja diskografskim kučama i nedostatka kompromisa, Testors nisu nikad stekli svjetsku slavu poput npr. Ramonesa ili Blondie, ali su zato stekli kultni status među muzičarima i istinskim ljubiteljima američkog punk-rocka.


"Njegova glazba - nestrpljiva, sirova i divlja. Uzbudljive (mračne) izmrcvarene pjesme sa jedinstvenim vokalom. Veliki kompozitor koji ima nešto za reći! Ja sam fan! "
Joey Ramone (Ramones)

Poćetkom osamdesetih Sonny je odselio u Mineapolis. Počeo se baviti umetničkim instalacijama koje uključuju film, svijetlo i pokret, snimio je svoj kultni umetnički film Mannequin World, a svoju glazbenu karijeru nastavio je sa novom grupom Sonny Vincent And The Extreme. Sve se nažalost opet prekinulo na osam mjeseci radi njegovog boravka u zatvoru zbog neposjedovanja vozačke dozvole i neoprezne vožnje, droge, napada na policiju i opiranja hapšenju. Nakon nekog vremena grupa se razilazi, a Sonny 1985 godine izdaje singl „Lesson In Life“ na kojem je sam snimio sve vokale i instrumente. Taj singl ujedno predstavlja i začetak nove grupe Model Prisoner koju je nešto kasnije oformio sa Bobom Stinsonom iz kultnog američkog sastava The Replacements. Grupa odlazi na turneju po Americi, ali umjesto nastavka turneje u Kanadi, kako je prvobitno bilo planirano, članovi benda se odlučuju na zajednički odlazak na liječenje od alkoholizma. Ubrzo nakon toga i ovaj bend se raspada.



„Poznam Sonny-a od 1987 kada mi je pisao i pitao me da li sam zainteresirana da produciram njegov slijedeći album. Nakon nekoliko dana rada s njim znala sam da sam spremna napraviti band. Željela sam njega da bude gitarista.“
Moe Tucker ( Velvet Underground)

Kraj osamdesetih i početak devedesetih Sonny-evu karijeru je obilježila suradnja sa Maureen „Moe“ Tucker, legendarnom članicom grupe Velvet Underground, koja je producirala prvi album njegove nove grupe Shotgun Rationale „Who Do They Think They Are”, a zajedno sa svojim kolegom iz Velvet Undergrounda Sterling Morrison-om, Moe je svirala i na njihovom albumu „Roller Coaster” koji je izašao 1993 godine. Na istom albumu svirali su između ostalih i bubnjar Scott Asheton (The Stooges, Iggy Pop, Sonic's Rendezvous Band) i Richard Hell (Television, Johnny Thunder and The Heartbreakers, Richard Hell & The Voidoids). Sonny joj se odužio sviranjem na njenim solo albumima i turnejama od 1989 do 1994 godine na kojima im se pridružio Sterling Morrison, a na nekim koncertima gostovao je i Lou Reed.
Krajem devedesetih Sonny Vincent snima dva meni najdraža njegova albuma, već raniji spomenuti „Pure Filth“ (kao Sonny Vincent and his Rat Race Choir) i „Hard In Detroit” koji je kasnije re-izdan u produženoj verziji na CD-u pod imenom „Parallax In Wonderland”.
Na CD-u „Parallax In Wonderland” za drugu gitaru i prateće vokale bio je zadužen Wayne Kramer gitarista grupe MC5, Captain Sensible je svirao bas, bubnjeve Scott Asheton, a njegov brat Ron Asheton (The Stooges, Destroy All Monsters, Dark carnival) odradio je producentski dio posla i snimio dodatne gitare.
1997 godine Sonny sa Scott Ashetonom i Steve Baisom, basistom grupe Devil Dogs, odlazi na turneju, a na koncertu u New Yorku na pozornici im se pridružuju Wayne Kramer i Joey Ramone (Ramones).

Od 2001 godine pa do danas Sonny Vincent izdao je nekoliko solo albuma, na kojima se pojavljuje čitava plejada poznatih muzičara:
Scott Asheton, Wayne Kramer, Captain Sensible, Scott Morgan, Walter Lure (Heartbreakers), Brian James (Damned, Lords of the New Church), Thurston Moore (Sonic Youth), Richard Lloyd (Television), Greg Ginn (Black Flag), Don Fleming (Ball, Gumball, Dim Star), Jim O'Rourke (Sonic Youth), Kim Shattuk (Pandoras, Muffs), Robert Quine (Richard Hell & The Voidoids), Manu Larnaud (Les Sheriff), Marc Hacquet (Swarm), Pat Todd (Lazy Cowgirls), Javier Escovedo (The Zeros), Dave James (Superbees), Bob 'Derwood' Andrews (Generation X), Cliff Roman (Weirdos), Frank Meyer (Streetwalkin' Cheetahs), Noodles & Dexter Holland (The Offspring) i mnogi drugi.

2003 godine konačno je izdan dvostruki album sa snimkama grupe Testors koji je ponovo skrenuo pažnju na ovaj izniman band, a Sonny promovira album na naćin da na koncertima sa pratečom grupom Rocket from the Crypt izvodi isključivo pjesme iz tog perioda svoga stvaralaštva. Da je još uvijek pravi rocker, dosljedan svojoj muzici i punk-rock načinu života, potvrdio je te iste godine, kada je na jednom koncertu na Europskoj turneji uhapšen nakon što je razbio spravu koja mjeri buku u dvorani. Poznata je i njegova izjava policiji prilikom uhičenja: "Naravno da sam je razbio, to je antirokenrol sprava i trebao bi ih razbijati, zar ne?" Njegov zadnji incident zabilježen je 2007 na turneji po Francuskoj, kada je pritvoren na 24 sata, nakon što je uhapšen prilikom kupnje jointa u blizini željezničke stanice. Nakon što je proveo noć na podu zatvora, napuštajući policijsku stanicu pitao je policajce da li je netko od njih čuo za tipa imena Jimi Hendrix. „Pretpostavljam da bi ga željeli doživotno zatvoriti!“

Zadnjih par godina Sonny vrijeme provodi na turnejama sa raznim pratečim bandovim, a u sklopu svoje zadnje turneje nastupio je u ožujku ove godine i u Zagrebačkom KSET-u. Za sve koji su propustili ovaj izniman i jedinstven rock koncert, a i one koji su uživali u svirci ove istinske legende Američke punk-rock scene, dobra je vijest da će Sonny Vincent nastupiti ponovo u Zagrebu, 03.10. ove godine u klubu Sax! u Palmotićevoj ulici. Ovoga puta dolazi kao član grupe Dumbell, koju je 1996 godine osnovao gitarista Paul Grace Smith, koji je sa njim prvi puta surađivao još u grupi Shotgun Rationale. Sa Paul-om i Sonny-em u grupi sviraju još Marc The Lepper, Illias Olympus i Laurent van Bouvelen (kojeg sam imao čast upoznati na Sonny-evom prvom koncertu u Zagrebu), a krajem mjeseca izlazi i novi album grupe Dumbell „Death Ray“.


"Sonny me podsjeća zašto sam uopće krenuo u sve ovo. To je glazba mogućnosti, radosti, zabave, o tome da se nikad ne prihvaćaju ograničenja. Sonny-eva glazba predstavlja sve ono o čemu se tu radi. Ne kažem da je to lako, nije, to je jebeno smiješno teško, ali što je alternativa? U ovom vremenu bezumne dječje kulture, MTV-a, kabelske televizije i videosranja, to je osvježavajuće. Prava glazba. Sirova, uzbudljiva, vitalna i najviše od svega strastvena. Sonny-u je to važno. To je dovoljno dobro za mene."
Wayne Kramer (MC5)



__________________________

2 komentara:

Anonimno kaže...

http://www.facebook.com/pages/Zagreb-Croatia/MIXERHR/170415426386?v=app_2344061033#!/event.php?eid=149860538368372&index=1

Goran Polak kaže...

Nažalost Sonny Vincent neće svirati 03.10. u Zagrebu. U mail-u mi je napisao da mu je jako žao, a kao službeni razlog naveo je: 'Personal, family, urgency'.
Novi datum koncerta biti će objavljen na Mixer-u.
http://mixer.hr/