* * * * *

utorak, 6. svibnja 2014.

MIZAR - LIVE 1987



MIZAR 
LAP, ZAGREB 26-05-1987

1. Hoden Že 
2. Devojka Od Bronza 
3. Uninije 
4. Gradot E Nem 
5. Zlatno Sonce 
6. Sol 
7. Istekuvam 
8. Stoj 






Dvadeset sedmog travnja ove godine u skopskom kinu Frosina, u okviru međunarodnog “Skopskog filmskog festivala”, prikazan je prvi dokumentarac o kultnoj makedonskoj grupi Mizar. Film obuhvaća period od stvaranja grupe krajem 1981. godine, do 1986. godine, dio stvaralaštva benda koji je najmanje poznat. Autor filma Marko Džambazoski, student Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) u Skopju, napisao mi je par rečenica o ovom zanimljivom projektu:
Film prikazuje period benda u jednom burnom vremenu na muzičkom planu u nekadašnjoj Jugoslaviji, vremenu novog vala i bujanja progresivnih snaga u rok muzici u tadašnjim centrima - Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. U Skopju nije bilo tako, ali grad je počeo buditi disharmonični, ljutiti sastav Mizar, čiji su tada veoma mladi i buntovni članovi željeli promijene, promijene i na muzičkoj sceni i u društvu uopće. Budući da imam svoj bend Vizija, koji se pokušava svojom novom filozofijom probiti na rok-sceni koja je opstruirana od jeftine komercijale i shou-biznisa, meni je ovaj težak period za Mizar bio razumljiv i poželio sam da istražim stvari i snimim dokumentarac. Drago mi je da sam od tadašnjih članova Mizara dobio suglasnost da radim film, što opet baca pozitivno svijetlo na njih kao na ličnosti, jer iako svako od njih ima po oko pedeset godina, svi oni redom još uvijek vjeruju da su pokretač progresa mlade snage. 
Tokom priprema za snimanje filma, istraživao sam taj prvi petogodišnji period Mizara. Kopao sam po arhivi Makedonske radio televizije, gdje je dosta stvari izgubljeno ili je možda pogrešno zavedeno, tražio sam demo-audio snimke iz ličnih arhiva, fotografije. To je bila „prašina“ stara trideset i više godina. Bilo je to veliko zadovoljstvo. Otkrivale su se zanimljive priče, detalji, koje su znali samo oni, a sada su se podsjećali.
Put do uspjeha je bio iznimno težak. Visoke medijske blokade, otvorene i prešutne sumnje u „ispravnost“ filozofije i tekstova Mizara. Impresionirala me je njihova upornost, tvrdoglavost da mijenjaju stvari ne samo u Makedoniji, već i u društvu uopće. Iako su imali brojne vjerne fanove i sljedbenike, blokade su bile čvrste u Makedoniji, pa je njihov put krenuo iz Zagreba i Ljubljane, gdje su dobili šanse i iskoristili ih. Tek potom, dobili su dozvolu da snime četiri stvari u studiju Radio Skopja, ali gle čuda, oni su to, u tadašnjem socijalizmu, platili svojim parama, pa su i prvi bend na ovim prostorima koji je takvo snimanje odradio „na kapitalistički način“. 
Drago mi je što se u vrijeme priprema za snimanje filma okupilo ovo petočlano društvo, koje zadnjih godina ima svako svoju karijeru i život. Bilo je zanimljivo gledati ih i slušati kako obnavljaju uspomene i kako se smiju i raduju kao djeca.

MARKO DŽAMBAZOSKI
STRAŽARNI LOPOV 2014


HVALA IGORU MIHOVILOVIĆU (GURANJE S LITICE) NA AUDIO SNIMCI
KAZETU JE SAČUVAO: DENIS ČULINOVIĆ HAŠ




Broj komentara: 6:

Basstapex kaže...

https://www.youtube.com/watch?v=PVzayMZVGKE

Anonimno kaže...

Bravo za dokumentarecot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kruno kaže...

imam snimke dva koncerta Mizara iz Kulušića koje sam ja snimao. ne znam reći koja je točno godina, tu negdje oko '87.

Goran Polak kaže...

Ako želiš da napravimo zajedno jedan post sa tim snimkama javi se na mail. Ne znam dal si vidio, al dva koncerta Mizara iz osamdesetih su već na Stražarnom Lopovu, a u pripremi je i jedan snimljen 1990-te u Zagrebu...

Anonimno kaže...

Vaso ako si bizu kompa javi se da popričamo o Mizaru itd...

Anonimno kaže...

Mislim da su u Lapu najviše puštali Mizar. Ante Batinović je imao snimke!