* * * * *

srijeda, 6. kolovoza 2014.

EX MAJKE - LIVE 2014


Daddy Want To Have Some Fun
Route 66, Zagreb 15/7/2014


1. Krvarim od dosade 
2. Route 66 
3. Bilo je davno 
4. Želim da te vidim 
5. Sam 
6. Iz sve snage 
7. Loš život 
8. Zbunjen i Ošamućen 
9. Mršavi pas 
10. Putujem 

Zoran Čalić - gitara, vokal i usna harmonika
Davor Viduka - gitara i vokal
Ivica Duspara - gitara
Željko Mikulić-Korozija - bubnjevi
Jurica Nižić - bas i vokal

Gost: 
Boris Hrepić Hrepa - usna harmonika




Kako na žalost nisam bio u Zagrebu u vrijeme održavanja koncerta izvještaj iz Routa za Stražarnog Lopova napisao je regionalni stručnjak za suživot i prostorno uređenje Ivan Kostanjšek: 

Kako uopće objasniti to što se dogodilo 15.srpnja ove godine u klubu Routu 66? Predivno iznenađenje ili ovo su prave Majke, one Majke koje svi volimo. Igrom slučaja sam dan ranije ulovio stidljivu najavu: 'Jam session u Routu 66', sviraju Željko Mikulić-Korozija (originalni i po mnogima najbolji bubnjar Majki), Ivica Duspara (suosnivač, gitarista i koautor prvog albuma Majki 'Razum i bezumlje'), Zoran Čalić (gitarista i glavni autor muzike od drugog albuma 'Razdor' do zadnjeg 'Teške boje'), te Davor Viduka & Jurica Nižić (zajedno u postavi Majki za vrijeme Razdora i turneje koja ga je pratila, a Viduka je još jednom bio u bendu i tri godine kasnije). Dakle, ekipa iz snova prvi puta zajedno nakon više od 20 godina i to bez ikakve probe, čak ni tonske kako su sami rekli, ali to im nije zasmetalo da nas rijetke (iako je klub bio pun) sretnike koji su uopće čuli za koncert, doslovno obore sa nogu svirkom koja potječe iz nekog drugog i puno ljepšeg vremena, vremena kad su Majke bile opasan, nepredvidljiv i žestok Rock 'n' Roll band. 
Za početak nešto o repertoaru. Kad netko u najavi napiše 'jam session' onda očekuješ muzičare na stageu koji obično gnjave nekim obradama na tri akorda do besvijesti. Ovo je bilo sve samo ne to. Ovo je bio koncert grupe Majke na kojem su se svirale ili bolje reči slavile pjesme sa prva dva i po velikoj većini najbolja albuma: 'Razum i bezumlje' i 'Razdor', uz dodatak pjesama 'Loš život' i 'Sam' iz demo faze zabilježene na nultom albumu, kazeti izdanoj za 'Slušaj Najglasnije'. Jedino što je sličilo na jam session je pjesma 'Route 66' koja je izvedena dok je Zoki Čalić mijenjao gitaru zbog puknuća žice, koju su izveli Korozija, Jurica i Viduka (vokal i gitara), ali ni ona nije izvedena gažerski nego nas je podsjetila na Vilko Johnson verziju iz Lapidarija. Ludo i brzo. 
Kako nije bilo Bareta, prvo pitanje koje se svima nametalo je bilo tko će pjevati. Odgovor je Zoran Čalić koji je ujedno i najveće iznenađenje večeri. Jednostavno vrhunski je otpjevao skoro cijeli koncert i što je najbitnije na svoj način. Zoki nije oponašao Bareta i bio je pravi Master of Ceremony, sa iznimkom zadnje pjesme 'Putujem' koju je opet otpjevao Viduka, suvereno i žestoko, te pjesme 'Mršavi Pas' koju je simpatično izveo Jurica Nižić. 
Koncert je sa pjesmom 'Krvarim od dosade' otvorila postava Korozija, Jurica, Zoki i Viduka, koja je više od godinu dana promovirala 'Razdor' i odmah se skužilo da će ovo biti večer za pamćenje. Zvučali su kao da nije prošlo ni tjedan dana od zadnjeg koncerta, a kamoli više od 20 godina. Zoki i Viduka su se izmjenjivali u solažama, Viduka lijepo gitarski odgovarao na Zokijevo pjevanje, pa zatim 'Bilo je davno' koju je Čalić izdominirao gitarski i koja je izvedena brzo i moćno. Uslijedilo je svojevrsni vrhunac večeri u skoro 10-minutnoj 'Želim da te vidim' na kojoj se nevjerojatno osjetila kemija između članova, pa su je spontano produžili za bar duplo, te vrhunsko Vidukino blues soliranje tokom cijele pjesme. Zatim Viduka silazi sa stagea da bi prepustio mjesto Ivici Duspari te kreče odlična verzija pjesme 'Sam'. 
Duspara tijekom duge sviračke pauze nije izgubio baš ništa od stila i karizme koje su ga krasile na početku grupe Majke, što se posebno osjetilo u slijedećoj pjesmi, himni 'Iz sve snage'. Zatim slijedi iznenađenje u vidu pjesme 'Loš život' koju ne pamtim kad su je zadnji puta izveli i na kojoj je uz odlično Zokijevo soliranje najveće iznenađenje bio spontani dolazak na stage Hrepe (Sunnysiders, ex Daleka Obala) koji je pred kraj uljepšao stvar sa bluesy usnom harmonikom, te je sve skupa zazvučalo kao 'Midnight Rambler' od Stonesa. Nakon nje slijedi veliko finale kada se vrača Viduka, svi su na stageu i izvode zadnje tri stvari: 'Zbunjen i Ošamućen' sa Dusparinim odličnim solažama, 'Mršavi Pas' i 'Putujem' sa odličnom međuigrom Duspare i Viduke na gitarama, te Vidukinim žestokim pjevanjem. To je bilo to. I publika i bend kao da su ostali bez teksta nakon savršeno odsviranih i još jednom naglašavam sa Zokijeve strane savršeno otpjevanih desetak pjesama. vrhunske međuigre tri toliko slična, a opet različita gitarista kao što su Zoki, Duspara i Viduka, te savršeno precizne i čvrste ritam sekcije u vidu Korozije i Jurice. 
Bila bi nevjerojatna nepravda i šteta da se ovaj band okupio samo jednokratno. Uvjeren sam da bi uz pravu reklamu razvalili daleko veće pozornice od ove u Routu 66. Pošto Korozija već duže vrijeme živi u Americi to će biti na žalost teško izvedivo, ali po sreći sa kojom su poslije koncerta isijavali i band i publika bilo bi ispravno da se okupljaju bar svaki puta kada se on vrati u Hrvatsku. Na kraju vrijedi spomenuti i vinkovački band Mlinski kamen koji je sa žestokom polusatnom svirkom dobro zagrijao prisutne za ono što je slijedilo. Za prave Majke.
STRAŽARNI LOPOV 2014


Broj komentara: 14:

Anonimno kaže...

huhuuu ovo jenevjerojatno dobro!Zašto nisam znao za koncert??Ovo su PRAVE Majke dobro kaže čovjek!!

Dalibor kaže...

Bio sam na koncertu i ni u jednom momentu nisam pomislio da nema Bareta!Možda je baš zato i bio tako dobar vibe između članova benda.Bilo je fantastično!

Johnny Guitar kaže...

Čalić-Viduka-Duspara zajedno?!?! A ja to nisam vidio?Jebate potegnia bi iz Splita samo zbog njih trojice.Ovo je vrh-ne može bolje!

Anonimno kaže...

Na kraju bi bilo dobro spomenuti da je dio postave Mlinskog Kamena pojačanog s Korozijom bolje svirao od ove ekipice...

Dalibor kaže...

Mlinski kamen je bio ok ali ovo je bilo puno veći level od tog benda.

Kruno kaže...

Bio sam prisutan R'n'R evanđelju EX Majki.Otišao sam blagoslovljen! Hvala vam.

Anonimno kaže...

Kad vidiš ovo pa Baretovu svirku sa Josipovićem stvarno skužiš da su ovo prave Majke!

Anonimno kaže...

Korozija-Vrati se :-)

Anonimno kaže...

@Dalibor - veći level radi stvari koje znaš i voliš, vjerojatno...

EX Majke su se porazbijale i zato se čini da je taj njhihov zanos bio nešto posebno...

Za mene je Mlinski kamen bio osjetno bolji kao i za ekipu s kojom sam komentirao svirku u Route 66 i to baš svirački... na kraju krajeva kao i inače u odnosu ta dva benda već godinama...

Treba napomenut da ovo nije bio Mlinski kamen, nego neki miks tog benda, još jednog benda i Korozije na bubnjevima... svirali su također bez probe kao i EX Majke

Neosporno Majke imaju pregršt dobrih i odličnih stvari i s ovim komentarom ne umanjujem njihovu vrijednost

Sve u svemu super da se desila ta svirka, trebalo bi ih biti više...

Dalibor kaže...

Ma Mlinski Kamen je bend koji postoji več dugo i uviježbani su i tih par obrada sa Korozijom su vjerojatno znali,što neumanjuje njihovu vrijednost u mojim očima.Ovi ljudi(EX Majke) se neki nisu ni vidjeli 20tak godina a kamoli svirali zajedno zato kažem da se ne može uspoređivati.Ovako odsvirati koncert u takvim okolnostima mogu samo vrhunski muzičari što ova petorica stvarno i jesu.A i glupo je uopće uspoređivati ta 2 benda-to su sve prijatelji.

Anonimno kaže...

Da je bio Bare on bi mumlao kao i obicno,ovako se barem nesto culo,a od njega i onako nema nista.

Anonimno kaže...

Meni je ovo super!!!
A i dečki se dobro drže. :)
Sanja

Anonimno kaže...

Kako sviraju Zoki i Viduka zajedno!! majko mila koja super kombinacija.Viduka daje čvrstinu i svaki ton na solažama mu je na mjestu a Zoki sa Keith Richard desnom rukom i solažama taman ubada svaki put gdje treba.Kakva 2 Pistolerosa!Šteta što ne sviraju češće zajedno.

Anonimno kaže...

Jel se može ovo nekak skinuti ?
Bio sam na koncertu i bilo je odlično.