* * * * *

petak, 26. lipnja 2015.

041 COMPILATION

041 COMPILATION (1989)

ENDYMION the fool on the hill
NEMESIS silent war
NEMESIS stranger
NEZABORAVAN SAN O... hladni simboli
LEPRA soba
JOZO OKO GOSPE reci omm
NEMESIS icarus
NEMESIS the autumn song


Do suradnje naše grupe Endymion sa Sinišom Bizovićem je došlo 1989. godine, kada mu je Manuela Renić dala traku sa našom obradom pjesme „The Fool On The Hill“ od Beatlesa. Ona nam je tada dizajnirala plakate i naljepnice, a u isto vrijeme je surađivala i sa Sinišinom etiketom THE INSTITUTION MUSIC. Pjesma mu se odmah svidjela, pa je predložio da je objavimo na kompilaciji zagrebačkih grupa na kojoj je radio. Budući da smo tu snimku napravili na malom četverokanalnom mikseru, njena kvaliteta nije bila zadovoljavajuća za neko službeno izdanje, pa smo dogovorili sa Robertom Radoševićem (ex Psihomodo Pop, Podgorski) jednodnevni termin u njegovom Trash studiju u Svetoj Nedelji, gdje smo na brzinu snimili novu kvalitetniju verziju.
Sa tom snimkom materijal za kompilaciju je bio kompletiran i Siniši je nedostajalo još samo ime za kazetu. Kad smo se našli sa njim u Omladinskom centru pitao nas je da li mi imamo kakvu ideju. Naš bubnjar Žika je bez razmišljanja ispalio - 041 (tada je to bio pozivni telefonski broj za Zagreb).


TEKST SINIŠE BIZOVIĆA OBJAVLJEN U KNJIZI "MALA ENCIKLOPEDIJA HRVATSKE POP I ROCK GLAZBE":
Budući da su zagrebački mediji tijekom osamdesetih godina iznimno pažljivo pratili događaje na tkz. "ljubljanskoj alternativnoj sceni", a slovenska publika bila vrlo zainteresirana za sve rock novosti iz Zagreba, Rijeke, Pule i Osijeka - krajem osamdesetih uspostavljena je plodna suradnja ljubljanske neovisne diskografske etikete Založba FV i hrvatskih rock grupa.
Tako je  u svibnju 1989. u ljubljansko-zagrebačkoj FV/Institution Music koprodukciji obavljena kompilacijska kaseta 041 COMPILATION na kojoj se našlo pet zagrebačkih sastava: ENDYMION, JOZO OKO GOSPE, LEPRA, NEMESIS i NEZABORAVAN SAN O... .
Gledajući unatrag, ti su međusobno vrlo različiti sastavi, svaki na svoj način, predstavljali aktuelne svjetske glazbene pravce osamdesetih prenesene na ovo područje, te na kaseti 041 COMPILATION dali jasnu sliku dijela zagrebačkih alternativnih događanja s kraja prošlog desetljeća. Glavna koncertna promocija kasete održana je u zagrebačkom klubu Kulušić 15. lipnja 1989. Nastupili su ENDYMION, NEZABORAVAN SAN O... , NEMESIS, LEPRA i kao gosti THE HOUSEPAINTERS.

RADIO 101 - DIJELOVI EMISIJE "SVE PRIJE VINILA"
UKLJUČUJE RAZGOVOR DUBRAVKA JAGATIĆA SA SINIŠOM BIZOVIĆEM



PROGRAM KULUŠIĆA NA KOJEM SE NALAZI NAJAVA ZA PROMOCIJU "041 COMPILATION" KAZETE
(KONCERT GRUPA: NEZABORAVAN SAN O... , NEMESIS, LEPRA, ENDYMION I THE HOUSEPAINTERS):


KATALOG LJUBLJANSKE ZALOŽBE FV (SVIBANJ 1989):


RECENZIJE KAZETE OBJAVLJENE U HRVATSKOM TISKU:

Nažalost ni jedna od grupa koja se našla na 041 kompilaciji nije preživjela predratne godine. 
Nakon koncertne promocije kazete u Kulušiću "Nemesis" su odsvirali još par koncerata (Skuc, Ljubljana...) i prestali sa radom, "Jozo oko Gospe" su se raspali krajem 1989. godine, a "Lepra", "Nezaboravan san o ..." i "Endymion" krajem 1990. godine.
"Nezaboravan san o ... " su kao "Unforgettable Dream About..." početkom devedesetih pokušali nešto napraviti vani, ali tamo negdje 1992. je i to postalo prošlost. 
Siniša Bizović je do današnjih dana ostao u muzičkom biznisu. Sredinom devedesetih postao je direktor i programski urednik izdavačke kuće Dallas Records. Nakon toga je 2005. osnovao firmu Spona i ponovo se počeo baviti izdavaštvom. Između ostalih njegovih aktivnosti, jedan je od pokretača Zagreb International Blues Festivala i programski urednik glazbenog festivala za mlade rock izvođače Velika rock eksplozija, HGF demo festivala i Imagine festivala. Od prošle godine je direktor Diskografske nagrade Porin.

KAZETU JE SAČUVAO IGOR JAKOPOVIĆ

STRAŽARNI LOPOV 2015


Broj komentara: 10:

b. kaže...

bok. često svratim pročitati i pogledati kaj se je sve zbivalo u gradu dok sam bio premlad da sudjelujem u rocku. kompletni kvalitetni mp3 rip gotičarske kazete 041 bi bio lijep novogodišnji poklon. pozdrav

Goran Polak kaže...

nažalost nemam više kazetu. kad je izašla, sve što smo dobili je otišlo u promotivne svrhe.
ako te zanima, ima na blogu izvrsna snimka grupe "Nezaboravan san o..." (http://strazarni-lopov.blogspot.com/2011/12/nezaboravan-san-o.html). njihova mi je pjesma bila najbolja na kazeti 041. ako nabavim, staviti ću snimke i ostalih grupa. za sada ima još i kazeta endymiona (http://strazarni-lopov.blogspot.com/2011/11/endimyon-scenes-de-la-vie-future.html), a u pripremi mi je i grupa Ivor The Lord. oni su isto trebali biti na kompilaciji.

b. kaže...

hej Gorane! šteta za 041 kazetu. prilično mi se sviđaju ove prve dvije od Nezaboravan san o... ali morat ću ponoviti pažljivije sa slušalicama, da čujem i detalje. zato obično i tražim mp3 format. jednostavnije mi je napraviti download i ubaciti u mp3 player. raspitaj se među prijateljima, molim te, ne samo za 041 već i ostalo. zagrebački underground bandovi su (bili) zanemareni iz nekog razloga. slabo se nalazi Korowa Bar, La Fortunjeros, Psihomodo pop pre-1986, Pingvinovo potpalublje, najraniji radovi Trobecovih krušnih peći (prije 1985) itd. ... isto vrijedi i za grupe druge polovine 1980ih. tvoje crtice i punk doživljaji iz prošlo-svršenog Zagreba, te razne c/b fotke, su mi totalni psihodelični trip. rokaj dalje! čitam, gledam, slušam ...

Goran Polak kaže...

hvala ti!

Anonimno kaže...

Jedva sam našao kasetu...

041 Compilation MP3
https://drive.google.com/file/d/0B1Ri4rRVEr1hSC1qc0pUOVZvWW8/view?usp=sharing

Link za youtube playlist
https://www.youtube.com/watch?v=qIgzgIYyMV8&list=PLJjNlJyHPmt4yLdqSTNkBBhKOCE5V3gN4

Goran Polak kaže...

Ja sam je isto ovih dana digitalizirao i baš to pripremam da stavim u ovaj post... :)

Ixa kaže...

Pozdrav,
ovaj rip na drive.googleu je fenomenalan, hvala onom tko je odradio posao i postavio ovu legendarnu kazetu. Frend je svirao bas u Nemesis-u, bio sam na par proba, negdje imam kazetu sa svim demosima snimanim kod Šmitbauera i snimak s probe. Kad vrijeme dopusti, digitalizirat ću i to. Nemesis su bili dobar bend, malo pretenciozan, svakako puno bolji na koncertima nego na ovim snimkama.
Gorane, hvala na blogu!

Goran Polak kaže...

Hvala tebi na komentaru. Bilo bi super napraviti i jedan zaseban post o grupi Nemesis...

Anonimno kaže...

Goran. I am looking for more information about the band NEMESIS. My favorite song is STRANGER. There are some audio copies on youtube and I have the mp3 of the 041 compilation but would love the band members names, a history of their band, a list of songs recorded and albums and any video footage you have from the rehearsals. You can email me at rentedfriends@gmail.com

Goran Polak kaže...

I sent you mail.