* * * * *

ponedjeljak, 13. travnja 2015.

TRIBINA: OSAMDESETE NISU SAMO NOVI VAL

OSAMDESETE NISU SAMO NOVI VAL 
TRIBINA U SKLOBU IZLOŽBE 'OSAMDESETE-SLATKA DEKADENCIJA POSTMODERNE' 
Iako je mnogima prva asocijacija na osamdesete godine prošlog stoljeća novi val, iste te osamdesete bile su izuzetno plodne godine i za mnoge druge glazbene pravce i žanrove. U tom su desetljeću neke od najpopularnijih estradnih zvijezda tog vremena obarale rekorde prodajom svojih albuma dok su njihovi hitovi istovremeno postajali evergrini domaće pop glazbe (Novi fosili, Danijel Popović, Neki to vole vruće, Plavi orkestar, Zdravko Čolić, Srebrna krila itd.). Ni približno toliko prisutni u medijima, underground stvara svoje heroje koji svojim jakim osobnim glazbenim izrazom ostavljaju jak pečat na osamdesetima (Laibach, Sexa, Mizar, Satan Panonski, Trobecove krušne peći, Padot na Vizantija, Borghesia, Strukturne ptice itd.). Tih istih 80-tih Omladinski radio (danas radio 101) mijenja kompletnu percepciju radio programa zajedno sa radiom Studio B u Beogradu i radio Študentom u Ljubljani. U Ljubljani se rađa NSK, a u Sarajevu nastaje Novi primitivizam, dok omladinski časopisi (Polet, Džuboks, SL, Mlad borec…) afirmiraju čitav niz novih imena sa jugoslavenske rock scene.
O osamdesetima iz jedne druge perspektive, ne nužno kao desetljeća u kojem je nastao samo novi val, na tribini pod nazivom 'Osamdesete nisu samo novi val', koja će se održati u utorak 14. travnja u 19 sati u Domu HDLU, govorit će Ante Perković, Tomislav Brlek i Siniša Škarica dok će razgovor moderirati Dubravko Jagatić.
Tribina se održava u sklopu izložbe 'Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne'.



4 komentara:

Anonimno kaže...

Nije B92 vec Studio B menjao zvucnu sliku Beograda,ako pricamo o osamdesetima..

Goran Polak kaže...

Hvala na ispravku.

Sasa Gocanin kaže...

Gorane, niste uopšte pogrešili navodeći Studio B kao medij koji je menjao zvučnu sliku Beograda 80-tih. Radio B92 je osnovan 1989.godine. Može se kao pogreška uzeti to što je Džuboks svrstan uz omladinske novine a bio je tipičan muzički magazin dok su sa te liste izostavljeni Mladost, NoN (Nove omladinske novine), Student... Pozz svim dobronamernim ljudima sveta!

Goran Polak kaže...

Da, Džuboks definitivno nije bio omladinska novina. Ovaj tekst koji sam stavio u ovaj post je doslovno prepisan iz pressa izložbe koji sam dobio uz poziv na tribinu, pa da ih sada ne ispravljam neka ostane ovako... a ovi ispravci u komentarima neka posluže onima koji će u budućnosti pisati nešto na tu temu... U svakom slučaju hvala vam na komentarima!