* * * * *

četvrtak, 23. lipnja 2022.

MUZEJ NOVOG VALA U ZAGREBU

 


MUZEJ NOVOG VALA U ZAGREBU


Ove godine u Zagrebu bi se trebao otvoriti MUZEJ NOVOG VALA, zamišljen kao multimedijski opremljen prostor u kojem su izloženi predmeti, umjetnička djela, artefakti iz razdoblja novog vala u Zagrebu. Iza toga projekta stoji moj prijatelj Aleksandar Črček, pa smo za Stražarnog lopova malo popričali o svemu tome.



Goran Polak: Kada smo prvi puta razgovarali o samoj ideji muzeja rekao si mi da je plan da postav bude na nekoliko različitih razina. Možeš li u par rečenica opisati svaku od tih razina?

Aleksandar Črček: Otprilike nešto u ovom stilu. Prva razina je glazbeno stvaralaštvo bendova kao što su Azra, Film, BOA, Prljavo kazalište, Haustor, Dorian Grey, Zvijezde, Patrola, Parlament i mnogi drugi sada manje poznati, a tada značajni bendovi. Ta razina obuhvaća glazbenu slušaonicu, posebno pripremljene tekstove uz svaki eksponat muzeja izložen tematski po vrsti glazbe i opusu autora, artefakte glazbenika i izdavača, fotografije, plakate, tekstove, notne zapise i slično. 

Druga razina je presjek izdavaštva. Biti će izloženi eksponati originalnih tiskovina, filmske, kazališne i glazbene kritike, intervjui, fotografije, iz Poleta, Oka, Studentskog lista, Starta i nekih dnevnih izdanja novina, uz posebno pripremljene tekstove s objašnjenjem značaja povezanog autorskog i promotivnog djelovanja u periodu novog vala u Zagrebu.

Treća razina je presjek dizajna, stripa, plakata. Biti će izloženi eksponati koji predstavljaju originalne table stripova, plakate i dizajne omota za LP ploče, naslovnice tiskovina i slično. U tom segmentu izraditi će se  i veći formati re-printeva,  uz posebno pripremljene tekstove za svaki eksponat. Od autora, do sada su zastupljeni Mirko Ilić, Nino Kunc, Bachrach-Krištofić i Igor Kordej.

I četvrta razina je kolekcija artefakata, memorabilija, fotografija, kolekcija originalnih predmeta autora toga vremena, kao što su instrumenti, odjevni predmeti, notni i tekstualni zapisi, skice dizajna, tekstovi objavljeni u inozemstvu o fenomenu novog vala. Biti će i posebno postavljene izložbe fotografija, kao izložbe periodično po autorima, Goran Pavelić Pipo, Jasmin Krpan, Mio Vesović, Miro Zadro, Ivan Balić Cobra i Igor CC Kelčec s kojima dogovaram suradnju i termine izložbi.

Kad si spomenuo odjevne predmete, meni je baš otkačeno što će biti izložen Rundekov kombinezon iz rane faze Haustora. Možeš li izdvojiti neke eksponate za koje misliš da će biti posebno zanimljivi posjetiteljima muzeja?

Mogao bih nabrojati još neke, ali voilo bih da budu iznenađenje za posjetitelje. Svakako će biti instrumenata, plakata, ploća i prepoznatljivih odjevnih predmeta 

Da li je fokus muzeja isključivo na zagrebačkoj novovalnoj sceni ili će na neki način biti zastupljena i novovalna scena koja je egzstirala u gradovima poput Rijeke, Ljubljane i Beograda, a koja je često gostovala u Zagrebu? 

Stalni postav uglavnom jest, ali sve što si nabrojao bit će zastupljeno povremeno kroz gostovanja i periodične izložbe novovalne scene tih gradova. Volio bih napomenuti da posebni dio pripremamo za izložbu kolega iz Makedonije.

Znam da si obavio razgovore sa jako puno ljudi. Kako sami protagonisti novog vala reagiraju na ideju muzeja i koliko su otvoreni za suradnju? 

Svi s kojima sam kontaktirao radosno su primili vijest o muzeju tog tipa. Nisam još kompletirao postavu , puno je protagonista koje moram kontaktirati jer bismo željeli imati što više dostupnih informacija, artefakata, glazbe i sl. Mogu reći da sam baš naišao na veliku potporu i suradnju. Izgleda da rock nije umro u Zagrebu, samo mu treba malo prostora i ideja i opet su svi na istom valu.

Da li će koncept muzejskog postava biti stalan i koji period će njime biti obuhvaćen?

Bit će obuhvaćen period od 1977 do 1987 godine, a koncept muzejskog postava podrazumijeva stalni postav koji obuhvaća eksponate u trajnom vlasništvu muzeja ili trajnoj posudbi, kao što su artefakti, plakati, instrumenti, skulpture, tiskovine i slično, te promjenjiv postav koji obuhvaća tematske prodajne izložbe fotografija autora koji su djelovali u tom periodu, kao i izložbe likovnih radova.

Kako muzej ima dvorište moram pitati i da li će biti kakvih dodatnih sadržaja?

Naravno. Organizirati ćemo promocije knjiga, audio i video izdanja, publikacija vezanih za period NOVOG VALA u ZAGREBU. Isto tako omogućit ćemo i prezentacije djelovanja raznih vrsta umjetnika stasalih u tom vremenu koji od tada djeluju uspješno na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva; glazba, dizajn, književnost, fotografija.

U sklopu muzeja će biti i prodajni prostor u kojem će posjetitelji moći kupiti suvenir, fotografije, re-printeve, knjige  i slične proizvode, posebno dizajnirane s logom muzeja ili povezane s autorskim radovima iz tog perioda. Planiramo i tjedna druženja uz glazbu i legendarne Djeve, oslikavanje murala, prodaja ploča i slično.

Muzej će zasigurno obogatiti kulturno-turističku ponudu Zagreba. Da li imaš podršku Turističke zajednice grada Zagreba?  

Drago mi je da se mogu pohvaliti s podrškom Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja. Svi oni su prepoznali značaj projekta i podržali njegovu realizaciju. Tu je i Večernji list kao medijski partner projekta.

Zanimljivo je da je za uređenje muzeja zadužena osoba koja bi i sama po sebi mogla biti jedan o izložaka u muzeju novog vala.

E, da, radi se o poznatom kiparu i scenografu Davoru Antoliću Antasu. Koji je poznat i po tome što je dizajnirao i uredio nekoliko poznatih klubova iz tog vremena. U autorskom timu su još i Zoran Pezo, redatelj, Goran Pavelić Pipo, fotograf. Logo i grafički dizajn radi Robert Rebernak. Uz njih puno je prijatelja i poznavatelja novog vala koji svojim savjetima i prijedlozima pomažu.

Posebni dio uređenja namijenili smo svim ljubiteljima novovalne scene, naime jedan značajni dio prostora otvoren je za osobne memorabilije, fotke, suvenire, svih prijatelja pratitelja Stražarnog Lopova, kao i sve zainteresirane.

Ovo je poziv da fotkaju predmete koje bi rado posudili ili donirali Muzeju i fotke pošalju u inbox „muzej novog vala zagreb„ na facebooku. Odgovorit ćemo na svaku fotku i za svaku donaciju ili posudbu slijedi posebna zahvala i nagrada.

Pričao si mi kako ste dugo tražili adekvatan prostor za muzej. Možeš li mi molim te otkriti konačnu lokaciju i kada bi se ako će sve teći po planu muzej trebao otvoriti?

Muzej će biti u centru grada, Vlaška 67 u dvorišnoj zgradi, pristupno za dolazak pješke ili autom ( ima blizu dvije garaže ).  Nadamo se otvorenju u srpnju, probno, a službeno početkom rujna 2022, uz veliku feštu i mjuzu.

Muzej naravno ima veliku podršku Stražarnog lopova. Hvala Aco na svim ovim informacijama.

Velika je stvar da u skupinu koja podržava naš projekt mogu navesti i Stražarnog lopova. Preko tvojih pratitelja i prijatelja očekujem još veću zainteresiranost i suradnju.



SKICE ZA PROSTORNO UREĐENJE


KONTAKT MUZEJA NOVOG VALA JE NJIHOVA FB STRANICA:

MUZEJ NOVOG VALA - Facebook

PA IH KONTAKTIRAJE AKO IMATE NEŠTO ZANIMLJIVO ZA POSUDBU ILI DONACIJU 



STRAŽARNI LOPOV 2022

1 komentar:

Anonimno kaže...

..lijepo...bilo je i vrijeme...samo da bude kako treba...

Čekamo headse live ;)