* * * * *

srijeda, 6. listopada 2021.

GORGONA NOVA - RAZGOVOR SA BRANKOM KOSTELNIKOM

Sada već davne 1959. godine, u Zagrebu je osnovana  umjetnička grupa GORGONA, koju su činili ponajbolji hrvatski umjetnici 20. stoljeća, kipar Ivan Kožarić, slikari Josip Vaništa, Julije Knifer, Đuro Seder i Marijan Jevšovar, arhitekt Miljenko Horvat, te teoretičari umjetnosti Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar. 

Točno pedeset godina kasnije na drugom kraju beskonačnog štapa pojavila se multimedijska art skupina GORGONA NOVA i duh starih gorgonaša je oživio ispod crnog cilindra na glavi Branka Kostelnika. 

Branko Kostelnik je producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, novinar, publicist, glazbenik i multimedijski djelatnik, lider nekadašnje kultne osječke grupe Roderick, kasnije Roderick Novy. Popričao sam sa njim za Stražarnog Lopova o tome što se to događa kad se ugase svijetla u muzeju i kad se začuje glas koji govori:


ONA SE PONOVO RAĐA I PONOVO POKUŠAVA RODITI. GORGONA. GORGONA NOVA!!!



Kako bi nekome tko nije upoznat se njenim radom u najkraćim crtama opisao djelovanje grupe Gorgona u šezdesetim godinama

Mislim da odmah treba reći da je Gorgona svojom  ne-neophodnošću davni početak određen  da bude bez razvoja i cilja. Veoma ograničena na početak koji traje, nedefinirana i neodrediva, sličnost njenih suprotnosti i veze njihovih struktura temelje se na neprihvatanju. Čega? Na neprihvatanju, ako je odgovor obvezan, onih procesa koji joj se nude kao spasenje u njenoj  tajanstvenoj boli, a u kojima ona ne vidi nego potvrđuje svoje nesreće.    

Što je konkretno iniciralo stvaranje Gorgona Nove i kako je došlo do tvoje suradnje sa gitaristom Igorom Arlovićem na tom projektu?

Doprle su, naime, i do mene vijesti  da su u toku pripreme za osnivačku sjednicu novoga društva. Glasovi se prenose gradom da je konstituiran Osnivački Odbor koji svojski radi na redigiranju  novoga plana rada i novih pravila društva. Stoga vas usrdno molim, gospodine Predsjedniče, da poduzmete sve potrebne mjere i korake, kako bi novo Društvo što je prije moguće stupilo na pozornicu događaja. Također Vas ponizno molim da me o svemu što prije i iscrpno izvjestite.     

Otprilike dvije godine pripremali ste se u potpunoj tajnosti. Kako je tekao taj proces od iskre do svjetlosti?

Oskudnost njenog predmeta i neprestani početak njene egzistencije nalovljuju se međusobnim ukidanjem. Ona se ponovo rađa i ponovo pokušava roditi. Ona nema što dodati ni reći, ona se irealizira. 

Pročitao sam da si od Josipa Vanište dobio blagoslov za ime i korištenje njihovih umjetničkih materijala. 

Kolektivno djelo je učiniti nemoguće.



Da li je možda komentirao tvoj beskonačni štap s dva kraja koji si dao izraditi po uzoru na njegovu instalaciju „Beskonačni štap/U čast Manetu“?

Stari ciilindar i crni štap kupujem. Ponude s cijenom pod broj 2628-2-4. Ponuda: imadem dva stara cilindra i crni štap-ebanovina s krasnom srebrnom drškom. Cijena: 5 000 dinara. Imadem i smoking.

Možeš li povući paralelu između ideja originalnog gorgonaškog duha i projekta Gorgona Nova?

Svakako, stoga valja  pristupiti  ostvarenju toga velebnoga umotvora kako bi opća dobrobit  krenula na bolje. 

Tekstovi koje koristiš su kako si jednom prilikom rekao citati misli i djela starih gorgonaša iz šezdesetih. Da li su ti citati preuzeti iz njihovog aničasopisa „Gorgona“ ili se radi o nekom drugom izvoru?

Kako bismo pri uzvišenomu svome potonjem zadatku lakše stigli do svojega cilja, raditi nam je na kolektivnom djelu  bez ikakve vidljive suradnje.

Tko je zaslužan za onu glazbenu stranu? 

Na trnovitom putu do svrhe našega nastojanja, treba smetnuti s uma svaku korisnost, a nikako ne valja računati na bilo čiju harnost ili možebitnu pohvalu.    

Gorgona Nova se prvi puta pojavila u javnosti za Noć muzeja 2012. godine u dvorani Gorgona (a gdje drugdje), u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, multimedijalnim performanceom „Gorgona u Gorgoni“. Možeš li opisati koncept toga performancea?

Kolektivnom plodu našega pregalaštva svatko će posve slobodno doprinijeti ponešto u onome smislu iz kojega ka žiži viših naših interesa dolazi. To jest: kako se budu u žiži  sastajale  sve različitosti, tako će one i istim pravcima i težiti da se ka svojim  ishodištima i vrate.       

Sa „Gorgonom u Gorgoni“ ste do sada održali puno nastupa po čitavoj regiji. Da li bi neki posebno izdvojio?

Svaki nesklad i očigledna nerazumljivost cieline, kao i njezine nerazumnost bit će nam vjerodostojnim dokazom da je nemogućnost savladana na jedini mogući način, to jest sačuvano je njezino glavno ponajbolje svojstvo.  

Da li je po tvom mišljenju Gorgona Nova publici otkriva staru Gorgonu ili su ljudi koji dolaze na vaše nastupe već upoznati sa idejom starih gorgonaša te vašu muziku doživljava kao svojevrsnu nadogradnju stare Gorgone?  

Svi znaci i posljedice stanja slavnoga našega Društva u toku posljednje godine i više danah nesumnjivo i nepobinto svjedoče da je biće Društva obuzela nemilosrdna i svirepa smrt.   


Moram priznati da me baš ugodno iznenadio vaš prvi tzv. crni album „Izvolite prisustvovati!“ osmišljen kao multimedijska knjižica. Nešto više o tom izdanju?

Gorgona crna 

      Gorgona black

            Noir de Gorgon

U vašem press materijalu ste otprilike napisali da je projekt Gorgona Nova zamišljen kao work in progress u kojem će se povećavati broj članova nukleusa art rock benda, sa tendencijom formiranja klasičnog rock-sastava unutar cijelog multimedijskog projekta Gorgona Nova. Gdje ste u tom procesu sada nakon što ste daleku 2020-tu ostavili iza sebe?

Bivše Glavno Predsjedništvo i bivše Tajništvo pozivaju uzorito i veleučeno članstvo da izvole pristupiti pregledu tiela blagopokojnika i to dana 20.siječnja o.g. u 12 satih.      

Tko je sve ostavio svoje tragove u Gorgona Novi?

Zemaljski ostatci blagopokojnika bit će navedenoga dana izloženi u Sali za satanke u IV spratu kuće u Ilici br.11. 

Imaju li vaši „gorgonaški“ pseudonimi neko posebno značenje? 

O danu i uri sprovoda i zadušnicah uzorito će članstvo blagovremeno biti obaviešteno. 

Navodno snimate novi materijal „Meandar album“ i pripremate novi performance „Knifer, ich liebe dich!“. Možeš li mi otkriti nešto o tim novim projektima? 

Prema izričitoj želji blagopokojnika neće se priređivati nikakva svečanost niti će biti podignut ranije predviđeni spomenik. 

Prošle godine nas je u stotoj godini napustio stari gorgonaš Ivan Kožarić. Radili ste zajedno na puno zajedničkih projekata i puno ste se privatno družili. Znam da bi o tome mogao pričati satima, ali ne mogu a da te ne zamolim da mi za Stražarnog Lopova ispričaš bar nešto o toj vašoj umjetničko-prijateljskoj suradnji? 

Kolektivno učiniti odljeve u gipsu unutrašnjosti glava svih gorgonaša, nitko ne može biti oslobođen.

Učiniti, diskretno, odljeve unutrašnjosti nekoliko značajnih automobila, unutrašnjosti garsonjera, stabalja, unutrašnjosti jednog parka itd. Uglavnom svih značajnih šupljina u našem gradu.

Obuzima me osjećaj zdovoljstva i ponosa što imam uru na ruci.

            Siromaštvo obećava

      Siromaštvo obećava

Siromaštvo obećava….

Što reći za kraj. Tko? GORGONA NOVA i GORGONA. Kada? BILO KAD! Gdje? BILO GDJE! … Ja bi još dodao. IZVOLITE PRISUSTVOVATI jer ovaj projekt je zbilja nešto posebno. 

Gorgona je kurva….Nužno dosadna jer postoji…Pokušava se roditi…Neprestano…Teče uz brdo…Neuništivo traje…Ne volim jer..mrzim..Ali ipak postoji..Gorgona uopće nije, ali me jako zanima…Ljubav…Opet kurva…





MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI RIJEKA, 4.5.2018.



LJUBLJANA, KINO ŠIŠKA, 4.6.2018.


BEOGRAD, MSU, 12/2018





STRAŽARNI LOPOV 2021


Nema komentara: