* * * * *

srijeda, 8. travnja 2020.

DON'T - DEMO I LIVE SNIMKE (1991)

DON'T - DEMO 1991



DON'T - DVORANA VRBIK 14/12/1991

1. No Way Out
2. I Wanna Be
3. Have To Be Alright
4. Changes
5. Try If You Want
6. Footsteps
7. Water Nation
8. Whispering Rain
9. Seasons in the Sun





DON'T (1990-1991):

Biljana Netrebašić Biba - vokal

Tihomir Tiki Grobenski - bas

Mladen Glavica Loba - gitara

Ninoslav Jurić Jura - bubanj





NAPISAO: GORAN ČELIG (2020)

Ako spominjemo koprivničku punk scenu s početka 90-ih, opravdano se kao sinomim iste nameće ime Overflow. Ipak nisu samo oni tada uspravno hodali …
Otprilike u isto vrijeme je nastao i punk-noise-hard core band pod imenom Don’t. Vrlo brzo su se nametnuli već svojim prvi izdanjem naslovljenim "Don’t by Don’t", objavljenim 1991. pod okriljem kuće Slušaj najglasnije Zdenka Franjića. I danas zvone fantastčni brojevi poput "I Wanna Be" ili "No Way Out" te posebno onih koje su zatvorile album, ritmične "We Walk" i slojevite i teške "Water Nation". Album je Zdenko reizdao 2002. i objavio ga na CD-u. Svoj prvi koncert održali su 16.08.1991. godine. 
I kako je to već bivalo, započeo je rat, pjevačica Bilja je napustila band i preselila u London gdje se navodno udala za pjevača tada popularnih EMF, zaslužnih za indie hit "Unbelievable" iz 1991. godine. Trio Tihomir Tiki Grobenski (bas), Mladen Glavica Loba (gitara) i Ninoslav Jurić Jura (bubanj) neko su vrijeme potrošili u potrazi za novom pjevačicom sve dok ime se nije pridružila odlična Katarina Pavlek a što će tri godine po objavi prvog albuma rezultirati njihovim novim uratkom nazvanim "So Shine!", objavljenim za tadašnjeg koprivničkog nezavisnog izdavača Blind Dog Records. "Ukleta" (barem su je tako članovi banda nazivali, "God Is Her Father", žestok naslovni singl "So Sine!", Stones obrada "Child Of The Moon", sonični hard core "Earthqauke Shake", te produhovljena i posve smislena, makar i ponovna obrada Jacquesa Brella, legendarna skladba "Season In The Sun", samo su neki od aduta zbog kojih ću se uvijek rado vračati ovom albumu, uz žal da ovaj album nikada nije doživio nikakvo reizdanje. Dakle, moguće ga je imati isključivo na originalnoj kazeti.
Jako mi je drago da sam te 1995. godine u sklopu emisije "Ko živ ko mrtav" (koju sam tada uređivao na temu hrvatske nezavisne scene) i manifestacije "Ljeto na Korzu za Hrvatski dom" koju je organizirala Radio Nula, doveo baš njih, kako bi ih i Vinkovčani vidjeli u naponu snagu. I stvarno su nam odsvirali koncert za pamćenje.
Četiri godine poslije izbacuju svoj treći album "Plastica", ujedno i posljednji, objavljen za Anubis Records. U istoj postavi, kao i na prethodnoj kazeti, Nina, Tiki, Lobo i Jura donose novih 40 minuta svojeg viđenja glazbe, nekako zrelijeg nego li je to bio slučaj sa prethodnim izdanjima. "Lollita", "Slaveboy", "Hangin’ Tree" te izvrsna obrada Patti Smith Group u pjesmi "Rock ‘n’ Roll Nigger" ostavili su posebno gorak osjećaj što su tako naprasno nestali sa scene. 
Ta "žgaravica" mi se samo dodatno pojačala kada sam se nakon puno godina, na jednom DORF-u, ponovno sreo s Mladenom Glavicom Lobom koji je tada radio za Šareni dućan i koji mi je dao demo snimak s materijalom kako je trebao izgledati četvrti album. I tako smo ostali bez odličnih "Spring Song", "Second Dance", "Wierdo" (u kojoj su uposlili i gudače) te još jedne iznimne obrade – "Hot Stuff" Diane Ross.
Kratka ali slatka priča još jednog iznimnog domaćeg banda!


Katarina Pavlica Nina (vokal 1992-1998)


U REALIZACIJI POSTA SU SUDJELOVALI:
ZDENKO FRANJIĆ
GORAN ČELIG
MARIO GROBENSKI


STRAŽARNI LOPOV


Nema komentara: