* * * * *

srijeda, 13. ožujka 2019.

SEX PISTOLS U JUGOSLAVIJI / JUGOTON PROTIV PUNKA - POLET JE KRIV ZA SVE (1978)


Nedugo nakon objavljivanja ploče "Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols" u Engleskoj, ista je trebala biti objavljena i u Jugoslaviji, no nakon što su u Jugotonu preslušali traku sve je stopirano. Navodno su ljudi iz Jugotona uvjetovali objavljivanje ploče izbacivanjem jedne pjesme što je Malcolm McLaren (menadžer Sex Pistolsa) odbio. Sve dok nisam naletio na tekst Darka Glavana, objavljen u Poletu 1978-e godine, mislio sam da je sporna pjesma na albumu bila "God Save The Queen", ali po tome što je Darko napisao ipak je Jugotonove cenzore zasmetalo nešto drugo. 


DARKO GLAVAN O JUGOTONOVOJ ZABRANI IZDAVANJA PLOČE "NEVER MIND THE BOLLOCKS HERE'S THE SEX PISTOLS" U JUGOSLAVIJI:



INTERVJU SA GLAVNIM I ODGOVORNIM JUGOTONOVIM UREDNIKOM DUBRAVKOM MAJNARIĆEM (POLET 1978):

POVEĆAJ SLIKU

KOMENTAR VLATKA FRASA NA INTERVJU SA DUBRAVKOM MAJNARIĆEM:




TEKST DARKA GLAVANA O CENZURI BULDOŽERA, OBJAVLJEN U POLETU 1977. GODINE, MOŽETE PROČITATI OVDJE: LINK

GLAVANOVE "PUNK RECENZIJE" - PATTI SMITH, THE STRANGLERS, THE CLASH, VIBRATORS, AC/DC (spominje se i diskografska kuća "SUZY"):

POVEĆAJ SLIKU


Legenda kaže i da su Sex Pistols trebali svirati u Jugoslaviji, ali da se nakon svih tih pizdarija oko izdavanja ploče kod nas Malcolm McLaren predomislio i umjesto Jugoslavije im organizirao američku turneju, što je na kraju dovelo do raspada benda, jer umjesto da ih je McLaren poslao u New York ili Los Angeles, gdje bi ih publika dočekala kao punk senzaciju iz Londona, on im je dogovorio turneju po jugu gdje su uglavnom nastupali po malim klubovima (birtijama) pred pijanim kaubojima. Rotten se zbog svega toga zakačio sa McLarenom, Jones i Cook su stali na stranu McLarena, Sid je konstantno bio toliko drogiran da nije stao na ničiju stranu (mada je uvijek u svemu podržavao Rottena) i na kraju je McLaren izbacio Rottena iz benda. Ostavili su ga u nekom hotelu u Americi sa toliko para da nije imao dovoljno ni za avionsku kartu za povratak u Englesku.
Ko zna... Da su se umjesto Amerike otisnuli na ovaj naš brdoviti Balkan, možda bi bend potrajao još koju godinu, a da se to desilo možda bi zbog utjecaja koji su Sex Pistols imali na punk pokret i ideja koje je Rotten planirao realizirati na njihovom novom albumu, čitava povijest punka otišla u nekom drugom smjeru...
STRAŽARNI LOPOV

Nema komentara: