* * * * *

subota, 17. studenoga 2018.

PARTYZANY - ROBERT BUŠIĆ BUŠ & JURE NIŽIĆ


PartyZany ( Robert Bušić Buš & Jure Nižić)

Onima koji prate rock glazbu na ovom našem brdovitom Balkanu je poznato da su Robert Bušić Buš i Jure Nižić zajedno svirali u prvoj postavi Kojota, da je Buš nestao za vrijeme snimanja njihovog prvoga albuma, a da je Jure iz Kojota prešao u Majke sa kojima je snimio album "Razdor". No, nepoznata je činjenica da su njih dvojica sredinom devedesetih imali bend Party Zany. Da bi to ispravili, Jure mi je ispričao nešto više o tom danas zaboravljenom bendu.

1. Close to you
(VOKAL: ZIZ)
2. Tri mala dodira
(VOKAL: BUŠ & JURE) 
3. Mrmoid (I) 
4. Da bi reč rekel (I) 
5. Mam gruv 
6. Close to you
(VOKAL: RANKA)
7. Tri mala dodira - reggae
(VOKAL: KRISTINA) 
8. Da bi reč rekel (II) 
9. Tri mala dodira
(VOKAL: KRISTINA) 
0. Mrmooid (II) 
11. Close to you
(VOKAL: RANKA)

Punk - house ili kako i zašto punk-rokeri sviraju elektronsku glazbu
NAPISAO: JURE NIŽIĆ

Sredinom devedesetih  ( 95, 96 ,97...), tj. onda kada sam si uspio priuštiti prvo osobno računalo na koje je bilo moguće snimati zvuk počinje i ova priča. Dakle, PartyZany je band - projekt koji smo započeli Buš i ja nakon što smo se malo zasitili r'n'r-a i počeli otkrivati elektronsku glazbu i pratiti tu scenu koja je bila vrlo živahna u Zagrebu tih godina (zahvaljujući prijatelju DJ Maminju koji je pokrenuo Kašinu). Napokon smo imali mogućnost snimanja glazbe bez da moramo ići u studio, koristili smo sjećam se prve krekirane software tipa ReBirth i Cubase koji je snimao samo midi, neke dječje sintesajzere i slično.

Danima i noćima smo stvarali i snimali pjesme u mom malom kućnom studiju tj mojoj sobi a to bi izgledalo ovako, Buš bi se pojavio ujutro odnekud i počeo raditi dok ne bi napravio nešto dobro što bi onda mene razbudilo pa bi onda nastavili zajedno slagati ritmove, samplove ili bih ja uzeo bass, a on klavijature i snimali. Ponekad bi nam se netko priključio ili bi otišli kod Olega Colnaga (Dorian gray, Srebrena krila...) da prebacimo stvari sa floppy diska na kazetu, jer nitko još nije imao pržilicu CDa.

Od tuda ove snimke na kazetama koje su evo uspjele preživjeti. Ja sam imao kompjuter i bas gitaru, a sve ostalo smo posuđivali i snalazili se na sve moguće načine. Želja nam je bila napraviti pravi band, ali je bilo teško naći ljude koji bi razumjeli što i kako bi mi to svirali (tad je bilo il' si roker ili si tehno frik), tako da smo jedini javni nastup imali kao DJ duo PartyZany na jednom partiju u OTV domu, ali naša glazba nije bila čista elektronika nego nešto između, pa nismo nailazili na puno razumijevanja općenito, ali mnogim našim prijateljima su se sviđale naše pjesme pa nas je to najviše motiviralo da radimo dalje.

Sjećam se da se pokojnom Dini Dvorniku jako svidjela pjesma "Close to you", pa je čak postojala ideja da napravimo nešto zajedno nažalost i ostalo je na ideji (osim ako Buš i Dino nisu gore nešto zakuhali).

Ljudi koji su sudjelovali u stvaranju ove glazbe su: Oleg Colnago (gitara na "Close to you", tehnička i moralna podrška), Toni Ostojić (klavijature na "Close to you', tehnička i moralna podrška), Kristina Biluš (vokal na "Tri mala dodira - reggae"), Zrinka Kušević-Ziz (vokal na "Close to you 01") i Ranka (vokal na "Close to you 02 , 03"). Pjesmu "Tri mala dodira" napravio je Danijel Šuljić. On i Buš su zajedno svirali tu pjesmu još u grupi Sin Albert.
Ovim putem zahvaljujem se svima i nadam se da ćete odvojiti malo vremena i poslušati naše pjesme te uživati slušajući kao što smo mi guštali i uživali stvarajući ih. 
(JURE NIŽIĆ - STRAŽARNI LOPOV 2018)

IN MEMORIAM ROBERT BUŠIĆ BUŠ
1968-2017


STRAŽARNI LOPOV

Nema komentara: