* * * * *

srijeda, 4. srpnja 2018.

DANNY SAYS (THE STOOGES, MC5, THE VELVET UNDERGROUND, RAMONES...)

DANNY SAYS
BY BRENDAN TOLLER 
THE DOORS, THE STOOGES, MC5, THE VELVET UNDERGROUND, RAMONES... 

U lipnju 2012. godine dobio sam mail od Brendana Tollera u kojem mi je napisao da već par godina radi na dokumentarnom filmu o legendarnom američkom manageru i promoteru Danny Fieldsu. Uputili su ga na moju web stranicu Jesus Loves The Stooges gdje ga je zainteresirala moja kolekcija audio i video snimaka Iggy Popa, The Stoogesa i grupe MC5, pa kako je Danny Fields bio čovjek koji je krajem šezdesetih isfurao te grupe, Brendan me zamolio za pomoć.

Moram priznati da ga u početku nisam baš najozbiljnije doživljavao. O njemu sam na webu samo našao da trenutno živi u New Yorku, da je izrazito mlad i da je snimio samo jedan dokumentarac I Need That Record!, film o indie record prodavaonicama u kojem se između ostalih pojavljuju Thurston Moore, Mike Watt, Ian MacKaye i Noam Chomsky. Još kad mi je na kraju maila napisao da tek dogovara intervjue sa Danny Fieldsom, Iggy Popom i svim ostalim članovima The Stoogesa, sve to mi je nekako izgledalo preambiciozno za jednog dvadesetpetogodišnjaka i prvo što sam pomislio je da je on još jedan od onih koji mi pišu o nekim velikim projektima na kojima rade, a koji u biti samo pokušavaju izvući od mene neke raritetne snimke za svoje privatne kolekcije.

No, kad mi je samo par mjeseci kasnije Brendan poslao prvi trailer svoga filma shvatio sam ozbiljnost čitavog tog projekta. U tom kratkom video klipu bili su dijelovi intervjua koje je do tada napravio za film. Bili su tu Iggy Pop, Judy Collins, Alice Cooper, Jonathan Richman, Jac Holzman, Seymour Stein, Fayette Hauser, Wayne Kramer i naravno Danny Fields. To što je napravio i način na koji je to napravio me jednostavno oduševilo. Film je nazvao po pjesmi Ramonesa "Danny Says" (Danny Fields je bio menager Ramonesa), a iz trailera se odmah vidjelo da će dokumentarac biti genijalan.

Premijera je održana 2015. godine na američkom SXSW Film Festivalu, film je brzo postigao veliki uspjeh i zanimljivo je da su ga sa vremenom kritičari uvrstili na listu glazbenih dokumentaraca koji se obavezno moraju pogledati.
U konačnoj verziji se nalazi gomila raritetnog materijala, a lista ljudi koji su učestvovali u stvaranju filma je zbilja impresivna:
Michael Alago, Eric Andersen, Penny Arcade, Scott Asheton, Roberta Bayley, Jim Bessman, Susan Blonde, Justin Bond, Leee Black Childers, Judy Collins, Alice Cooper, Mike Diana, Myk Fisher, Danny Goldberg, Bob Gruen, Duncan Hannah, Steve Harris, Fayette Hauser, Kristian Hoffman, Jac Holzman, Billy James, Louis Edward Jordan, Larry Kaplan, Lenny Kaye, Wilson Kidde, Howie Klein, Wayne Kramer, Jon Landau, Richard Lloyd, John Lomax III, Pat Loud, Gary Lucas, Steve Mackay, Dick & Zoe Manitoba, Jim Marshall, Gillian McCain, Monte Melnick, John Cameron Mitchell, Paul Morrissey, Billy Name, David Neuman, David Peel, Dennis Peron, Iggy Pop, Tommy Ramone, Randi Reisfeld, Jonathan Richman, Yvonne Ruskin, Natalie Schlossman, John Sinclair, Seymour Stein, Arturo Vega, Loudon Wainwright, Rufus Wainwright, Jann Wenner, James Williamson, & Mary Woronov.

Prošle godine film je dobio i svoje DVD izdanje sa nekim zanimljivim posebnim dodacima (kao što je promo film od Nico iz šezdesetih u kojem se pojavljuje mladi Iggy Pop), te je do danas stekao svojevrsni kultni status među punk rockerima.

Dakle, ako volite bendove kao što su The Doors, Cream, The Velvet Underground, The Stooges, MC5 ili Ramones, ako vas zanima povijest američke rock muzike sa kraja šezdesetih i iz ranih sedamdesetih, koja je između ostalog inicirala stvaranje punk rocka, onda je dokumentarac Danny Says definitivno nešto za vas.



Film Danny Says možete besplatno pogledati 08.07.2018. u vrtu zagrebačkog Vintage Industrial Bara, 
u sklopu gostovanja vinkovačkog festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF. 


Početak je u 21 sati, a film traje 104 minute.




DANNY FIELDS & MC5

DANNY FIELDS & RAMONES

DANNY FIELDS & IGGY POP & DAVID BOWIE

DANNY FIELDS & ANDY WARHOL & LOU REED

DANNY FIELDS & BRENDAN TOLLER & PAMELA LUBELL (PRODUCENTICA FILMA)
NA SXSW PREMIJERI

PROMO BEDŽEVI ZA FILM

DEE DEE RAMONE NA PROMO NALJEPNICI



STRAŽARNI LOPOV 2018


1 komentar:

Anonimno kaže...

Film je dostupan i na Netflixu.