* * * * *

ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

PRLJAVI, RUŽNI, GLUPI I SMRDLJIVI - POLET JE KRIV ZA SVE (1980)

Pred Studentskim centrom

PRLJAVI, RUŽNI, GLUPI I SMRDLJIVI 

Kako kožnate pacovčuge, predvođene okrutnim gaborom Stivom (Ćufom — punkerom) prijete da naruše demokratičnost atmosfere ispred Studentskog centra te ozbiljno uzdrmaju unutrašnji mir Đuki Kretenu.
Svakog dana oko 19 sati najviše kontrolora ZET-a operira na linijama koje se krajcaju na Savskoj i Mihanovićevoj. To je vrijeme kad se gotovo sva mladež ovoga grada okuplja ispred Studentskog centra, a »tamo gdje su mladi, tu su i šverceri« kristalno jasno funkcionira logika agenata ZET-a. A tamo gdje su šverceri, tu je i njihova stimulacija od 70.- dinara po uhvaćenoj glavi. (O tome je POLET već pisao). Dakle, za poštenu »idešpredcentar« rulju tramvaj je prva prepreka. 
Odatle do Centra ima još nekoliko prepreka, što težih, što lakših. Prva od njih je žicaroška napast u okrugu od nekoliko desetaka metara, počevši od cvjećarnice pa sve do »Velebita«. Ovdje su žicari koji još nisu skužili najbolju poziciju za žicanje. Haškića ima jako malo, dominiraju kožnati priglupi ćelavci iliti gradski štakori-punkeri, predvođeni najružnijim među njima, vama znanim Ćufijem ili Stivom (umjetnička imena). Ako se bez prebite pare, u ovome prostoru nećete užicati ništa. To je već svima poznato osim poslovično glupim sljedbenicima ružnoga Stiva. 
Ispod podvožnjaka se pravite pismeni i čitate plakate. Možda je netko od tih bedastih punkera ipak odlučio otići u muzej posramljen vlastitom neobrazovanošću. U manekene teško da bi itko od ove bratije otišao, eventualno kao model za plakat kojim se ukazuje na nužnost deratizacije. 
Najveće su iskušenje za moderne Odiseje širom otvorena vrata štakorskog štaba »Velebita«, poznate rupetine koja žednog za sitnu paru napoji, a gladnom čak i kruha dade. Neki tu dođu i Centra i ne vide. 
Uporniji proslijede prema Centru. Pred izlogom ploča obratite pažnju na cestu. Sklisko je. To pločeljupci znoje asfalt. Razjapljena usta (karijes 2 desno dolje, isto tri, ex 4, isto desno gore, lijevo gore, lijevo dolje) jezici do poda, žvalje svuda. Još samo jedan ugao i veliki Centar je tu. Veliki Stiv je za vama. On će se još dugo u noću čuditi: »Sve je kak' na filmu, ružan sam, prljav sam, glup sam ali nitko da mi da lovu. Možda je za to ipak potreban nekakav šarm?« 
Stiva naravno nema ni u kinu SC-a. Čak i takav šit program traži prevelika umna naprezanja za kožnate, čudnovate kljunaše. U kinu tek postoji zalutali student nekog od tehničkih fakulteta kojem provenijenciju odaju crne špičoke s visokom potpeticom. Drugo mjesto za traćenje vremena je »big-and-strong« disco-klub SC-a. Do ulaznice se dolazi na blagajni, do koje se pak dolazi kad prođete ispred ili kroz birtiju uvijek prepunu »trava-pozera«. Ovo je carstvo Đuke Kretena, kojeg za Stiva vezuje ganutljiva sličnost. Ne postoje estetski kriteriji koji bi ovu dvojicu svrstali barem u kategoriju »prosječno ružan«. Oni su naprosto neusporedivo ružni. Kao što Stiv već mjesecima očekuje da mu netko napokon uvalja nekaj sitnoga, jednako tako Đuka Kreten vjeruje da će ga baš večeras netko pozvati na duvanje. 
Njih dvojica strogo se drže svojih principa, naprosto ne daju ta tri soma za upad u diskač, osim petkom. A gore u klubu SC-a trešti glazba, malo disco sound, malo rock. Tu su stacionirani šminkeri. Njima je bediška kada se vrti rock. Ovaj segment rulje koji dolazi u SC toliko je blaziran i neinteresantan da u ovome tekstu o njima nećete moći pročitati više ni retka. Prava rulja je u open-air-spaceu. Doduše pojavljuju se tu i sumnjivi smutljivci Kojak-imagea, predstavnici zagrebačke mafije koja voli crvenu boju samo na svome »opelu« 2000 coupe. Đuka Kreten obično pobenavi kada se pojave, sada već, čekinjave glave. Ostvarenje njegovog sna mu se u takvim prilikama čini veoma bliskim. Na tome i ostaje. 
Ostatak rulje kenja na klupama ili šeta okolo. Uvijek se nekog čeka. Oni koji nikoga ne čekaju, u kmici su oko Galerije SC-a i na klupama uz put prema Teatru &TD. Ovdje su zmiksani mračnjaci, jebači, duvatori, (sniferi su off) i, naravno, Stiv. On u kmici oko »Galerije« sveusrdno za sebe i sve svoje štakorčiće nadoknađuje ritmičkim pokretima ruke kronični nedostatak štakorica među njima. U njegovim patnjama pomažu mu jebači beskućnici, jebači podstanari i jebači-ja-sam-kod-mame-i-tate. 
Za kišnih dana društvo se okuplja u holu ispred menze, gdje uživa u koktelu mirisa zapečenog ulja, pizza, fileta, plućica na kiselo, smrada mokraće iz WC-a (uz malo jači propuh najjači je smrad iz ženskog WC-a). I kada ti je dosta već svega, kreneš doma hitrijim korakom nego što si došao. I nije ti više ni do Stiva ni do Đuke Kretena, nije ti ni do čega. 
P. S. Stiv i Đuka Kreten su, inače, već izborili svoje mjesto u povijesti. Stiv je, naime, nakon jednomjesečnog markiranja u GŠC-u za opravdanje razrednici rekao da je mjesec dana bio na vježbama u Engleskoj kao padobranac. Pri tom je bio obučen u kompletnu, očevu, vojničku uniformu. Dok je Đuka Kreten postao povijesna ličnost izjavivši de se orokao s osušenim kupusovim listom. 
(d. m.) 

PRED CENTROM INTELEKTUALA

Mladen D. (17): Dolazim se zajebavati... Ha, ha, kaj bi drugo. Zakaj to radiš, za »POLET«? Čuj daj mi pokloni tu spravu (magnetofon op. a). Sedi si. Dolazim se zezat, zezat. Kužiš? Ševit. (?!) Može se tu kako ne? Mogu ja gdje hoćeš, na banderi! Moram ševiti puno, doktor mi je rekel. Zašto to snimaš... kakve to veze s POLETOM ima? Nekak mi je bedasto bez Stiva, Ćulja, Pankera i onog smešnog Đure Kretena. 
lgor T. (18): Zašto... zato. Pa dolazim zbog društva, tu se skupljamo. Fakat je tu ljepše nego u Saloonu. Tamo je skupo a mi nemamo lovu. Na zimu? Doći ću u bundi! 
Goran P. (17): Tu mi je sva škvadra, jeftino je. Stiv? Fakat će mi nedostajati kada slijedeće godine odem u vojsku. Bit će mi žao jer me nitko neće žicati bar pet puta dnevno. Đuka? Mick Đuka Tenkre. Za njega bu mi isto žao. Nikada nisam imao papiriće »Big Rizla« a stalno me je žicao. Dobra mu je furka! 
Pletač (19): Pička mu glupa, ovdje pred Centrom je baš dobro kad nikoga nema. Ja sam kuhar i to najbolje znam. 
Šiško (18): Nemam kamo izići nego tu. Za »Saloon« treba »cenera«. Osim toga škvadra je tamo glupa - ovdje je pametna, normalni ljudi. Idi gore u »Saloon« i slušaj što škvadra priča: Bil sam u Veneciji tad i tad, znaš onaj butik tam i tam? Šminkeraj šišti. Tu uletiš i nađeš normalnu škvadru, zabavljaš se kako najbolje znaš. Žalosno je da ne mogu drugdje izlaziti već pred Centar. 
Alan Z. (18): Ne dolazim ovdje često... Večeras sam tu jer neka škvadra htela istući našeg kompića, pa smo mi došli a oni nisu... Stiv? Ne znam tko je to. 
Roberto N. (17): Dolazim eto tako... nije tu loše, prije je bilo bolje, puštala se bolja mjuza... nema se što vidjeti, rulja puši, pije... ima i ludih. Ne nisam mislio na Đuku Kretena, on je dečko na mjestu, pravo odkačen. 
Pletač (19): Stiv Panker? Kurviš, nisam mu dal keša pa me ščvrgal. 
Đuka: Dođem pred Centar zato što nemam drugo kaj delati... tu je dobro... ima nas svakakvih, ali briga me, imam šminkersku škvadru, štemovsku, imam frendove pankere, sam furam dugu ćupu... ne jebem nikog!!! DOVOLJNO. 

Po Studentskom centru se šetale 
Jelena Komlen 
Ružica Ružić 
Snježana Banović

Fotografije: Šime Strikoman

POVEĆAJ SLIKU

STRAŽARNI LOPOV 2016


Nema komentara: