* * * * *

petak, 29. svibnja 2015.

OBRAČUN KOD HR KORALA - KILMISTER (RADIO INTERVJU 2002)

 


OBRAČUN KOD HR KORALA - RADIO EMISIJA BRAĆE BAĐUN 

KILMISTER - INTERVJU 2002 

EMITIRANO UŽIVO 11.07.2002.GODINE
 MAJKE U TVORNICI 09-03-2007

- Uvod i predstavljanje gostiju 
- Početak Majki i vinkovačka rock scena
- Razdoblje razdora i o Razdoru 
- Fantastična vatra (MAJKE - Nova Gorica 25-05-1991) 
- Imam razlog (MAJKE - Nova Gorica 25-05-1991) 
- Porin i Milost 
- Vrijeme je da se krene 
- Proces stvaranja pjesama, Bratstvo i Čaka 
- Prije raspada 
- Otkud sada ti (MAJKE - OTV Dom 06-11-1998) 
- Zbunjen i ošamućen (MAJKE - OTV Dom 06-11-1998) 
- Kontakt s ostalim članovima Majki 
- Nepopravljivi 
- O sebi i o bivšim članovima Majki 
- Razna pitanja o Majkama i o muzici 
- Knjiga o tenkovima i PC igre 
- Ša-na-na (MAJKE - Pula 01-08-1999) 
- Dva zadnja pitanja i odjava 
- Mršavi pas (MAJKE - EX 08-11-1997)
- Nikada te neću zaboraviti (MAJKE - EX 09-12-1993) 

U EMISIJI SU SUDJELOVALI:
IVICA BAĐUN 
NEDJELJKO IVKOVIĆ KILMISTER 
DAVOR TURKOVIĆ KAO TAJNI AGENT HARD 

KAZETU JE SNIMILA EMA TURKOVIĆ






A LETTER FROM SEGOVINA
BY DAVOR TURKOVIĆ
A NEĆEŠ SA MNOM NA KOTURALJKAMA?

Nije mi jednostavno pisati o Nedjeljku Ivkoviću - Kilmisteru i o grupi Majke, jer su oni već 25 godina dio moje svakodnevice. Ne mislim tu samo na njihovu glazbu. Najave pjesama, razne izjave u časopisima i na televiziji postale su u mojoj kući poštapalice kojima se supruga i ja služimo u raznim prilikama vezanim uz svakodnevni život. U živopisnim klubovima u kojima su se  Majke potucale sjeverozapadom Hrvatske gledao sam ih mnogo puta. Bilo je dobrih, boljih i onih svirki kojima se piše povijest. Poslije jednog takvog povijesnog koncerta u Čakovcu prišao sam im, pobrao autograme i otišao. Nekako mi se činilo da ih ne treba gnjaviti, da svoje pokazuju na pozornici i da poslije koncerta svako od njih želi svoje minute mira ili zabave. Ipak, kopkalo me kakav je tip taj Nedjeljko Ivković - Kilmister, samozatajni basista koji s cigaretom u rubu usana tako cool prebire po bijeloj bas gitari.
Nakon što su se Majke krajem 2000. godine raspale, Bare je krenuo s Plaćenicima, Zoran Čalić s slovenskim Holderom snimio je po mom mišljenju odličnu ploču, a Kilmistera nije više bilo nigdje. I onda jednog dana negdje u lipnju 2002. godine sreo sam mog prijatelja Ivicu Bađuna. On i njegov stariji brat Boris su zajedno utemeljili i godinama vodili legendarnu radijsku emisiju ''Obračun kod HR korala''. Ivica mi je ispričao sav uzbuđen kako je sreo Kilmistera u autobusu koji vozi na relaciji Čakovec - Zagreb. Njih dvojica su se poznavali otprije, jer su Majke gostovale u koncertnim proslavama emisije ''Obračun kod HR korala'' u klubu EX (50 emisija 1993. godine, 100.emisija 1995 godine, 150.emisija 1996.godine i 200. emisija 1997. godine), pa su se dogovorili da se nađu kod Kilmistera u Čakovcu. Ja sam u to doba (prije internet eksplozije) već na audio i video kazetama posjedovao solidnu kolekciju glazbe Majki, pa me Ivica kao njihovog obožavatelja pozvao da im se pridružim. I tako sjedosmo u moju plavu Škodu Feliciu i put Čakovca.
Kilmister nas je dočekao u stanu njegove djevojke, dobro raspoložen i spreman na razgovor. Sjećam se da smo njegovoj djevojci donijeli ruže iz mog vrta, a njemu audio kazete raznoraznih snimaka Majki, na što je on uzvratio razmjenom tj. dobili smo koncerte Majki koje nismo imali, a koje također nećete naći ni sada na internetu. Toga dana u Čakovcu, Ivica i on su dogovorili intervju na radiju za 11. srpanj 2002. godine, a ja sam bio neprocjenjivo sretan što sam upoznao Kilmistera.

ELEKTRO BUDA (SNIMLJENO 18-05-2006)
Na tome koncertu su se Kilmister i Bare sreli prvi puta nakon šest godina

Na dan intervjua Kilmister je s djevojkom doputovao autobusom u Varaždin i došao u prostorije Gradskog radija 042, koje su se nalazile ispod tribine stadiona ''Sloboda''. Sjećam se da je u prostorijama bilo strašno vruće, da sam ja imao tremu, jer mislim da je moj glas premeketav te da nije za radijski eter, te da su Ivica i Kilmister odradili intervju kao pravi profesionalci (uz moje zamuckivanje i uz moju zdravu kajkavštinu).
Za one koji će na Stražarnom Lopovu preslušati intervju evo tek nekoliko smjernica kako neka pitanja i odgovori ne bi bili čudni. Od intervjua je proteklo gotovo 13 godina i kompjuter tada nije bio dio namještaja baš u svakom domu, a Play Station 1 i 2 odavno su dio povijesti. Jedno od pitanja je Kilmistera i naljutilo, što nam je i rekao odmah poslije intervjua, ali je i na njega odgovorio kao pravi gentlemen. Kilmister također spominje grupu Whitesnake kao omiljenu, no osobno sam upoznat s time da tu nije mislio na ''hair metal'' inkarnaciju te grupe sa kraja osamdesetih, već da je mislio na prva tri albuma grupe Whitesnake koji su izašli u razdoblju od 1978. do 1980. kada su u grupi svirali glazbenici čiji su korijeni bili duboko u bluesu ili hard rocku. Te albume i osobno preporučujem svima koji vole hard rock.
Zanimljivo je i da je u doba intervjua Kilmister započeo pisati knjigu o tenkovima, njegovoj velikoj ljubavi. Šteta da knjiga nikada nije ugledala svjetlo dana jer si je Nedjeljko zbilja dao truda. Osobno mislim da je jedan od najboljih amaterskih poznavatelja znakovlja raznoraznih postrojbi iz 2.svjetskog rata o kojem je pročitao brdo knjiga.

TENKOVI NA EKRANU - DAVOR KOD KILMISTERA (SNIMLJENO 31-08-2005) 

U godinama što su uslijedile Kilmister i ja smo postali prijatelji i redovito smo se posjećivali. Raspravljali smo o svemu i svačemu, a najviše o glazbi i vinkovačkim glazbenicima sa kojima je svirao. Tako sam iz prve ruke poslušao priče o njegovom srednjoškolskom obrazovanju u Sarajevu i izlascima u sarajevske klubove u doba pojave novog primitivizma, o svirkama s Kečerom kada su ga pratili on i Korozija (''Nismo mu dali da se sječe. Govorili smo mu: Ajd pokaži se ti muzikom, stari...'') o Nepopravljivima, grupi u kojoj je svirao s gitaristom Goranom Dujmićem - Dujmom i bubnjarom Mariom Anušićem, o željezničkoj stanici u Vinkovcima, o podstanarskom stanu kojeg je 1994.godine dijelio s Baretom u Zagrebu. Ispričao mi je mnogo životnih priča u kojima je znao biti bolno iskren. Vozio sam ga u to vrijeme na svirke njegove tadašnje grupe Elektrobuda u kojoj su tada bili Zoran Čalić, Alen Marin,  Danko Krznarić na klavijaturama i bubnjar koji je zamijenio Bobu Grujičića, kojemu sam nažalost  zaboravio ime. Sretan sam što sam tri mjeseca prije koncerta Majki u Tvornici 2007. godine znao da će se to dogoditi, a Kilmister je k'o pravi prijatelj za taj koncert osigurao ''karte za goste'' za cijelu moju obitelj.

OBITELJ TURKOVIĆ PRIJE ODLASKA NA POVRATNIČI KONCERT MAJKI 

Nakon toga je uslijedilo razdoblje u kojem smo se sve manje viđali, a posljednji put smo se sreli u lipnju 2009. godine na koncertu Majki u Ivancu, neposredno prije raspada postave koja je u to doba počela snimati album. Nakon toga Kilmister više nije koliko ja znam bio diskografski aktivan, a nije svirao ni u nekom bendu. A to je zbilja šteta. Da citiram Zorana Čalića iz intervjua za Stražarni lopov 2012.: "On je ipak prava i iskonska rokenrol gubica i jebeni basista iz Vinkovaca… revolveraš da se smrzneš, Nedjeljko…".
Spremajući se pisati ovu priču gledam prije neki dan Kilmisterovu posvetu koju mi je napisao na CD-u ''Put do srca sunca'' kojeg mi je darovao. Posljednje tri riječi posvete su: ''Da ne zaboraviš''. Da ne zaboravim... Mozak me još služi i nisam zaboravio. Kratko razmišljanje o životu i njegovoj prolaznosti. Prsti me zasvrbe i otipkam njegov broj. Poznato ''Da'' i započinje polusatni razgovor.
Kilmister i dalje živi u Čakovcu, prati što se događa sa bivšim rock suborcima, priča mi o novom bendu Zorana Čalića, hvali zadnju pjesmu SuperOperatora, dobro je raspoložen i još uvijek posjeduje zdrav smisao za humor. Otuda i naslov ove priče. Naime prije koncerta Majki u Domu sportova u travnju 1997. godine Bare na pitanje novinara kako se priprema za koncert odgovara: 'Tuširam se, trčim 10 kilometara...'', dok Kilmister iz pozadine dobacuje: ''A nećeš sa mnom na koturaljkama?'' 

KLIMISTEROVE GITARE: 
Bijeli Fender Jazz Bass Special koliko se sjećam iz 1985. godine
Smeđi Fender Jazz Bass iz 1969. kupio rabljen 1998. godine
 
Od pojačala je s Majkama koristio Ampeg i Ampegov box, 

a kasnije devedestetih Peavy combo bas pojačalo
Te gitare i pojačala  posjeduje i danas


A LETTER FROM SEGOVINA
BY DAVOR TURKOVIĆ


OKHRK & STRAŽARNI LOPOV 2015



4 komentara:

Anonimno kaže...

Super je čuti Kilmisterova razmišljanja o svemu, hvala na snimci. Zanimljiv i misteriozan čovjek..

Anonimno kaže...

Odlican lik!! I jedan i drugi :)

Unknown kaže...

Odličan i izrazito interesantno pisan članak. Sviđa mi se kako autor unatoč subjektivnom dojmu i prošlosti (a i sadašnjosti, te budućnosti) sa Kilmisterom, ipak uspijeva pružati jedan objektivan i nepristran pogled na njegov lik i djelo.

O Majkama iz 1990-crtica... kaže...

Kilmister je legenda RnR Vinkovaca!