* * * * *

nedjelja, 26. listopada 2014.

JURA STUBLIĆ I FILM - VRIJEME DOBRIH VIBRACIJA

JURA STUBLIĆ & FILM
VRIJEME DOBRIH VIBRACIJA

Nakon raspada originalne postave grupe Film, Jura Stublić 1987.godine nastavlja svirati pod imenom JURA STUBLIĆ & FILM. Kao gitaristu je angažirao Roberta Krkača, klavijature je svirao Bojan Goričan, a ritam sekciju su sačinjavali Dario Kumerle Kumić na basu i Željko Turčinović Tuki na bubnjevima, koji su prije toga zajedno svirali u grupi Regata, a Tuki je sredinom osamdesetih svirao i u po meni najrokerskijoj postavi Metessijevih Zvijezda. Nakon što su 1988. godine Krkač i Tuki napustili grupu, na njihovo mjesto su došli bubnjar Davor Vidiš i gitarist Deni Kožić (ex Ritam s ovoga svijeta, Psihomodo pop, Pips Chips & Videoclips, Pjer Žardin & Psi od Slame…). 
Nedavno sam sreo Denija i tom prilikom mi je dao snimku njihovog koncerta sa Šalate koji je sniman za live album koji na kraju nikada nije objavljen. Tom prilikom zamolio sam ga da mi kaže i nešto više o toj zadnjoj predratnoj postavi Filma:
Te davne 1988 godine nakon što je gitarista Robert Krkač napustio Juru Stublića, pozvan sam na „audiciju“ kod Daria Kumerlea koji je uz Tukija i Bojana, ustvari vodio tu novu postavu grupe Film. Dario je bio školovan glazbenik i gitarista koji je iz praktičnih razloga prešao na bas gitaru. Uz pomoć Bojana Goričana, također školovanog glazbenika dečki su radili aranžmane na Jurinim novim pjesmama i oblikovali ih u formu koja će na kraju biti snimljena u studiju i zauvijek zapisana na vinilu. 
Prošao sam „audiciju“ kod Daria i ubrzo pozvan na zvaničnu probu. Poznavali smo se i sviđao mu se moj pristup da gitare u nekim starim pjesmama grupe Film sviram kako su i snimljene. Za neke stare pjesme već su bili napravljeni novi aranžmani koji su bili pomalo pomodni jer su dečki vjerovali da će tako pjesme bolje zvučati uživo. Osobno sam volio grupu Film kao tinejdžer, često ih gledao iz publike i uvijek bi radije odabrao originalno snimljeni aranžman. Nije bilo lako staviti sve te različite gitare snimljene na pločama koje su svirali razni gitaristi pod zajednički nazivnik. Prvi gitarista Filma Mladen Juričić Max svirao je jednostavno ali sa svojim zvukom i na svoj originalni način. Na albumu Sva čuda svijeta gitaru je svirao Tini Varga, producent i vlasnik studija u Švedskoj koji je u osamdesetima snimio i producirao brojne ex. YU bendove i pjevače. Trebalo je „pomiriti“ pjesme starog Filma i nove Jurine pjesme što nije uvijek bio lak posao.

Nakon samo mjesec, dva probi, imao sam vatreno krštenje na pozornici velike dvorane Doma Sportova na koncertu ZG Rock Forces. Zanimljivo je da je na tom koncertu prateće pjevao i Max, prvi gitarista Filma. Koncert je snimala televizija i pred 10-tak tisuća ljudi u publici nastupila su tada četiri najveća benda: Psihomodo Pop, Jura Stublić & Film, Prljavo kazalište i Parni valjak.

JURA STUBLIĆ & FILM

ŠALATA, ZAGREB 1989 

PRVI DIO:
1. Para
2. Zamisli život u ritmu muzike za ples
3. Zajedno
4. Kad si mlad
5. Moderna djevojka
6. Neprilagođen
7. Boje su u nama
8. Ivana
9. Rob ljubavi
10. Vlak do zemlje sreće

DRUGI DIO:
11. Osmijesi
12. Signali u noći
13. Dom
14. Pjevajmo do zore
15. Valovi
16. Sjećam se prvog poljupca
17. Istina piše na zidu
18. Ljubav je zakon
19. Mi nismo sami





Otprilike godinu i pol dana nakon mog prvog koncerta u Domu Sportova i gotovo 80 koncerata po bivšoj državi, u proljeće 1989. god., održali smo veliki koncert na zagrebačkoj Šalati. Koncert se snimao audio pomoću režijskih kola R4, radija Zagreb i snimatelja ing. Mladena Škaleca. Na žalost, iako je ta snimka trebala biti izmiksana kako bi se objavio live album, Jura nije bio zadovoljan prvim preslušavanjima i od ideje izdavanja albuma uživo se odustalo. Mi smo snimku presnimili na audio kasetu koju sam uspio sačuvati kroz sve godine i na kraju digitalizirao. Mislim da je ta snimka dokument jednog vremena i tadašnje postave grupe Film, koja je nesumljivo i bez imalo pretjerivanja zvučala uvjerljivije od mnogih postava koje su se oformile nakon.

DENI KOŽIĆ

Kako je Deni nedavno objavio svoj prvi samostalni singl 'Nasukan' zamolio sam ga da mi kaže i par riječi o tom svom novom projektu. 
Zadnjih desetljeća učestvovao sam u raznim glazbenim projektima. Sve te suradnje i bendovi bili su moj izbor iz uvjerenja. Ponosim se što sam svirao s izvrsnim autorima poput Jure Stublića, Dubravka Ivaniša, Davora Slamniga, Davora Gopca. Uvijek kad bi se približio snimanju vlastitih pjesama odvukao me neki novi poziv u neku novu suradnju. 
Pred kraj prošle godine odlučio sam da ću se odsad posvetiti samo svom kantautorskom radu. Uživam u pisanju pjesama i tekstova i osim svirke uživo ništa ne može nadmašiti taj osjećaj stvaranja. Na početku nemate ništa a nakon toga dogodi se pjesma koju snimite. Pjesma Nasukan snimljena je u studiju DAN MRAK grupe PipsChips&Videoclips. Snimatelj i producent Ivan Božanić, krasan suradnik i prijatelj pogodio je atmosferu koju sam želio prenijeti u pjesmu. Kod nas postoje producenti koji u vašoj muzici odmah traže nešto slično u svijetu kako bi „posudili“ neke zvukove, neke harmonijske linije pa sve do melodija koje se bezočno popaljuju. Upravo zato uživam u radu sa Božom jer smo oslobođeni tuđim izravnim utjecajima i pušta me da se „izrazim“ kako želim. Veselim se nastavku rada s njim i Tinom Ostrešem na mom prvom albumu. Bubnjeve i udaraljke svirao je fenomenalni Tin Ostreš, bas je snimio Marko Levanić a klavijature neponovljivi Ivan Arnold. Mlada i nadahnuta brass sekcija stigla je iz grupacije JeboTon.

Spot za pjesmu snimili smo na velikom karnevalu u Rijeci. Redatelj Gonzo, moj frend Žac i ja putovali smo dva puta u Rijeku kako bi bili potpuno zadovoljni snimljenim kadrovima. Mislim da je Gonzo pjesmi donio jednu novu dimenziju, kontrapunkt koji je ustvari sjajan. Anita Jovanov zbilja je začinila sliku u montaži a melankolija u tekstu i melodiji pjesme prošarana sa svim tim veselim i grotesknim licima na karnevalu pretvorila je ovaj spot u kratki filmić koji se sa zanimanjem gleda do kraja. 
Prošlog mjeseca smo objavili i novi singl "Major Tom".



FOTOGRAFIJE GRUPE FILM: BACHRACH - KRIŠTOFIĆ





2 komentara:

Anonimno kaže...

Bojan Goričan je ispravno, a ne Goričanin.

Goran Polak kaže...

Hvala! Ispravljeno.