* * * * *

utorak, 6. ožujka 2012.

LAIBACH



U ožujku 1983. godine umjetnik i prijatelj grupe LAIBACH, Sven Stilinović, inicirao je njihovu izložbu "Ausstellung Laibach Kunst - Režimska transavangarda" u tadašnjoj Galeriji PM. Izložba je pobudila veliki interes alternativne publike, ali nakon samo tri dana je zabranjena i galerija je zatvorena. Milicija je članove Laibacha dopratila na Glavni kolodvor do vlaka za Ljubljanu i ispratila ih sa riječima: "Idite vi negdje drugdje pokazivati svoju ljepotu!"
Nakon manje od dva mjeseca, grupa Laibach se ponovo vratila u Zagreb.
23. travnja 1983. nastupili su na 12. Muzičkom Biennalu u tadašnjoj dvorani Moša Pijade, zajedno sa engleskim grupama Last Few Days i 23 Skidoo. Njihov nastup, naslovljen s "Mi kujemo budućnost", je počeo u ponoć, a bilo je dogovoreno da traje do 5 sati ujutro. Bio je to multimedijski show koji je uključivao deset video monitora na samoj bini te filmske projekcije u pozadini bine. Na velikoj 35 mm projektoru za vrijeme nastupa prikazivao se dokumentarni film "Revolucija još traje" Milana Ljubića iz 1971. godine, glorificirajući uspjehe socijalističke Jugoslavije, a direktno na taj film projicirao se i super 8 mm filmski loop prizora iz porno filma. U međuvremenu, na videomonitorima se prikazivao njihov eksperimentalni autorski video, nazvan "Morte ai s'ciavi". Usred nastupa, oko 3:30 ujutro došli su redari, milicija, a na kraju i vojska, da bi na silu i u potpunom kaosu (sve tri grupe koje su tada nastupile u zajedničkoj improvizaciji nisu htjele napustiti binu, te su unatoč isključenoj struji, nastavili svirati dalje) uspjeli prekinuti koncert negdje oko 4:30.

Nakon toga digla se hajka protiv Laibacha i predsjedništvo Republičke Konferencije Saveza socijalističke omladine Hrvatske i Socijalistički Savez radnog naroda Hrvatske protestirali su kod svojih slovenskih kolega političara, a kao rezultat toga uslijedila je medijska kampanja protiv grupe u Sloveniji i uskoro nakon toga zabrana Laibacha, koja je trajala do 1987.





AUSSTELLUNG LAIBACH KUNST
 REŽIMSKA TRANSAVANGARDA

IZLOŽBA U GALERIJI PM 04-03-1983




 KONCERT U DVORANI MOŠA PIJADE
ODRŽAN 1983.GODINE




NA FOTOGRAFIJAMA SE IZMEĐU OSTALIH POJAVLJUJU VLASTA DELIMAR, ŽELJKO JERMAN, TOMI PHANTASMA, JURA, BORO, KSENIJA I JOSIP BOLONIĆ-JOŽA, TADA ŠESTOGODIŠNJE DIJETE. NJEGOV OTAC NIKOLA JE SNIMIO SVE FOTOGRAFIJE U OVOM POSTU 


HVALA JOŽI NA SLIKAMA



NIKOLA BOLONIĆ - ĐEBO
1949-1989
AUTOR FOTOGRAFIJA


Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

https://lh5.googleusercontent.com/-ZQWANK79lsk/T1eprRRMgjI/AAAAAAAAATA/p-9ms-QTB5Y/s640/23%2520skidoo_Laibach-LFD.jpghttps://lh5.googleusercontent.com/-ZQWANK79lsk/T1eprRRMgjI/AAAAAAAAATA/p-9ms-QTB5Y/s640/23%2520skidoo_Laibach-LFD.jpg

Goran Polak kaže...

FOTOGRAFIJA - 23 SKIDOO, LAST FEW DAYS I LAIBACH (1983) na jednoj od mojih omiljenih web stranica:

http://ngnewave.info/index.php?id=13%2C0%2C0%2C1%2C0%2C0

ludoglavi kaže...

to ti je bilo kad se nije moglo u centar nakon onog pikanja redara, sjećam se da smo kotrljali flašu od vina s onim djetetom i tak se igrali s njim.

Anonimno kaže...

Koment 23 skidoo na fb o koncertu 1983e na Biennalu;

23 Skidoo: When we played in Zagreb on the 2nd night, Laibach played a tape loop of barking dogs for 2 hours before the gig.

Goran Polak kaže...

U isto vrijeme su pustili lavež pasa i video na kojem je bio Tito...

Unknown kaže...

Đebo Legenda!!

predavao mi je likovi u O.Š. Krešo Rakić, a bio sam i u njegovoj likovnoj grupi.