* * * * *

subota, 21. siječnja 2012.

MUSIC BIENNALE - ZAGREB 1981



DOM SPORTOVA - ZAGREB

16-05-1981
CLASSIX NOUVEAUX
LABORATORIJA ZVUKA
ELEKTRIČNI ORGAZAM

17-05-1981
GANG OF FOUR
ŠARLO AKROBATA
HAUSTOR





Broj komentara: 10:

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic kaže...

ima li i ostatka snimka sa TVa? taj KC je izgleda mesto gde treba pitati, narocito za Sarlo svirku.

Goran Polak kaže...

Najvjerojatnije nema. Ako ne postoji neki poseban dogovor, na koncertima je najčešće dozvoljeno snimanje samo prve dvije tri pjesme. Na kazeti (sa koje sam to skinuo i stavio na youtube) je nakon Gang Of Four početak koncerta Haustora, onda se to naglo prekida i počinje ona snimka Šarla što je na youtube. Nažalost i to se prekida, a kako izgleda najvjerojatnije se na tom mjestu uništila kazeta. Nadam se da negdje postoji snimka par pjesama Haustora i čitava snimka Šarla, ali nažalost mislim da Gang Of Four nije snimljen više od ovoga što sam stavio.

Goran Polak kaže...

Sjećam se da mi je netko tko je bio iza pozornice pričao da je pjevač iz Gang Of Four kad je trebao izaći na stage bio u tolikoj panici, da su ga doslovno morali izgurati. Nikad prije Zagreba nisu imali samostalni koncert pred toliko ljudi, pa su mu se doslovno odsjekle noge od treme.

ngnewave kaže...

Je, gengačima je to bio najveći gig u životu, do tada. A i broj prodanih primjeraka "Solid Gold" je bio ravan onome u V.Britaniji, navodno (20-ak tisuća?). Što se tiče videa, TvZG je to snimio, sjećam se da sam jedne subote prekinuo večernji izlazak i vratio se kući gledati cijeli nastup GO4 na TV-u. Ne sjećam se jesu li prikazali domaće bandove, mislim da ne. Dakle, treba poć' na dalekovidnicu - vani je presnimke moguće tražiti za par 10-aka eura, ne znam je li i kod nas?

Anonimno kaže...

Sećam se kao da je danas bilo. Pleme beogradskih rock-alternativaca, napaljenih i uobraženih elitista, koje je najbolje simbolisala art-struja redakcije Džuboksa, (a bili smo prisutni i jedni i drugi, i art-frikovi i rok-narodnjaci) spuštala se stepeništem ka svlačionici, tek izlazeći iz duboke hipnoze izazvane koncertom Gang of Four, po prvi put ne želevši da nahvata što više ekskluzivnih intervjua, fotki i ostalih parafernalija grupi-idiotizama rock ikonografije, jer su uglavnom služile za održanje našeg samoproklamovanog statusa prvosveštenika rok preobražaja Beograda i Zagreba u vaseljenske prestonice smisla, već pod dejstvom magije zajedništva koje je izazvao taj neverovatni ritual kome smo nepripremljeni prisustvovali. Znam da se ničega od samog toka koncerta ne sećam, da sam se na kraju svirke osvestio stojeći u doslovce istom položaju u kome sam posle prvog tona gitare ostao zamrznut, sa samo jednom pomisli: "Hendrix je živ!" (Ko jebe Elvisa, njega gotive seljaci i Amerikanci ), a od svih slika i muzike su mi ostali u svesti samo zvuci melodike i ples Johna Kinga, i urlik gitare Andyja Gilla. Silazili smo dole da nađemo te vračeve koji su nam priredili ceremoniju paganskog buđenja strasti, svesti i smisla. Hteli smo da budemo jedno, i tih nekoliko minuta je postojalo duboko razumevanje među nama. Mnogo puta sam ljude koji su bili prisutni pitao šta su tada doživeli i ovo što sam gore napisao je jedino suvislo objašnjenje. Toliko je moćan bio doživljaj.

Te, tu na poslednja tri stepenika koji su vodili u podrume hale, sedeo je Koja tresući glavom i nerazumljivo ponavljao neku čudnovatu mantru koju nismo mogli da odmah odgonetnemo. Prišavši mu sasvim blizu, preduhitrio sam ostale, ponesen zanosom, i pitao ga kakav je to muzički zloduh ušao u njega. A Koja je podigao unezveren i očajan pogled, pogled koji je govorio da bi plakao ali nema snage, i izgovorio sudbonosne reči naglas, reči koje su zabile kolac iluziji koja je nosila na svojim plećima Beogradsku alternativnu scenu (BAS)i sve zagrebačke odgovore na nju, čitav tadašnji Novi talas na koji smo bili tako ponosni: "Nikada više neću da sviram bas! Nikada više neću da sviram bas! Nikada više neću da sviram bas! Nikada više neću da sviram bas!"
http://www.pionirovglasnik.com/print.php?content=345

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic kaže...

i ja sam cuo da je ceo snimak Gof4 isao na TV.
a cuo sam da Gof4 nisu hteli odmah na binu posle Sarla jer je Sarlo briljirao...
prosle godine sam ovde pokazao Dzuboks sa ovim textom John Kingu. navodno seca se svirke...

ngnewave kaže...

U Zg intw-ima nisu bili baš uvjerljivi oko sjećanja na biennalni koncert, a posebno nisu bili svjesni utjecaja koji je taj nastup imao na lokalnu post-punk scenu. Koja je negdje ispričao, kako su dan prije trebali svi svirati u Ljubljani, ali zbog zadržavanja opreme na carini to nije bilo moguće, tako da su se cijelu večer prije Biennala ugodno družili uz pivu (Union? :) ). Evo (link dolje) amaterskih snimki sa zadnjeg nastupa u Zg, za koji su u svojoj biografiji "Damaged Gods" napisali, kako je krov dvorane htio u zrak od uzbuđenja publike koja je opet dočekala svoje heroje:

http://ngnewave.info/index.php?id=13,182,0,0,1,0

ANTISTATICA kaže...

Snimke sa Bijenala postoje, samo je skoro nemoguća misija doći do toga u arhivi HRTa, koja je na YU-matic formatu i u skladištima koji su izvan Prisavlja ( ako i jesu preživjela vlagu i ne adekvatno čuvanje). Znam iz 2. ruke da su Gang of 4 , Šarlo i Haustor bili u tadašnjoj emisiji Zdravo mladi, koju sam kao klinac 8. razreda gledao sa čudom i užitkom.

Dr. Fuzz kaže...

postoje snimci i classics nouveaux.
http://www.youtube.com/watch?v=Z0HTnJUpSH4

horvi kaže...

meni je pričao Damir Tiljak da je on te snimke tražio godinama po arhivu tadašnje TV Zagreb, ali da ih nije našao.pretpostavlja da ih je netko uzeo.