četvrtak, 11. rujna 2014.

ĐOKO

Opet su nas sustigli duhovi prošlosti, došli su po vrijeme koje smo već odavno unaprijed potrošili i opet je netko sa njima morao otići. Kažu da je zaustavio motor, sjeo ispod drveta i propao kroz oblake. 
Đoko je bio stara škola rockera, poznati stanovnik zagrebačkih klubova u osamdesetim i devedesetim godinama. Čizme, traperice, kožna jakna, duga kosa, brkovi, bradica i na glavi uvijek crna šilterica. 
Nisam se sa njim vidio zadnjih petnaestak godina, jer na žalost se samo loša vijest kroz zid tišine probija, pa nam vrijeme još ostavi tek za pozdrav par trenutaka. U mramornom zdanju izložena fotografija, pored nje viski, kutija cigareta i stara crna šilterica.

ĐOKO U LAPU (1986)

AZRA, ĐOKO, ČVARAK I JA LUTAMO LJUBLJANOM (1990)

ĐOKO NA KONCERTU MOJE GRUPE ENDYMION  (1989)četvrtak, 4. rujna 2014.

CLASSIX NOUVEAUX - ZAGREB 1981


CLASSIX NOUVEAUX 

MUSIC BIENNALE

1. Nasty Little Green Men 
2. Every Home Should Have One 
3. 632 
4. Guilty 
5. Run Away 
6. No Sympathy - No Violins 
7. I Will Survive 
8. The Robot's Dance

ZAGREB 16/05/1981

CLASSIX NOUVEAUX U DŽUBOKSU (1981)

INTERVJU PRIJE KONCERTA NA BIENNALU:

IZVJEŠTAJ SA KONCERTA:

PHOTO BY PHILIPPE CARLY (http://www.newwavephotos.com/)

INTERVJU NAKON KONCERTA:

HVALA DAVORU KRISTIĆU KOJI MI JE POMOGAO DA SE OVAJ VIDEO 
KONAČNO ISKOPA I OBJAVI NA STRAŽARNOM LOPOVU
utorak, 2. rujna 2014.

GALEBOVI


GALEBOVI

1. Rekla si
2. Sjene na vodi
3. Bulevar sumraka
4. Praznička
5. Tko je
6. Bulevar sumraka


Pjesme 1 i 6 su snimljene za potrebe glazbenog programa TV Osijek Super
Pjesme 2 do 5 su snimljene na Osječkoj rock smotri 1989. godine u STUC-u

OSJEČKI GALEBOVI
NAPISAO: DRAŽEN JEMRIĆ GERMA

Osijek - 2014-ta - rijeka Drava. Lijepo i sunčano lipanjsko popodne. Izležavam se na brodici mog prijatelja i omiljenog bubnjara Pište (Vibra Yunkers, Galebovi, Astro Zombi), pijemo misni Traminac i čavrljamo. Naravno neizbježna tema su i Galebovi. 
Složili smo se da je zapravo najljepše bilo kad smo krenuli svirati kao trica (dvije gitare i bubanj bez vokala) u Žecinom (Osman, Roderick, Galebovi) podrumu. Nabrijana melodična garaža puna energije i emocija. U to vrijeme Žeca i ja smo svirali u Rodericima i nakupilo se super rifova koji nisu išli u koncept Rodericka. Tu se pojavio i Delimir Rešički (Gnomi, Sretne ulice, Ten, Qvorum,...) sa svojim tekstovima, a kad sam uspio nagovoriti i Šljama (Stare kosti, Proces, Galebovi) da opet počne pjevati, kostur grupe Galebovi je isplivao na površinu. Od onda pa do zadnjeg koncerta 2013. kroz bend je prošlo više od pedesetak ljudi. Sviralo se od Erduta do Murtera, od podruma i kafića do velikih dvorana i festivala na otvorenom, sa grupama Majke, Partibrejkersi, Film, Psihomodo Pop, Le Cinema... Gostovali smo na raznim radio i TV emisijama, snimili demo, uvježbali materijal za LP prvijenac i napravili dva spota koja su se vrtjela u glazbenom programu tadašnje predratne osječke televizije, a nešto od toga se montiralo i u emisije koje su se više ili manje uspješno razmjenjivale sa TV Marjanom u Splitu i povremeno s OTV-om u Zagrebu. Te video snimke su producirali Davorin Tram (kamera i montaža), Tihomir Neznanović (kamera i montaža) i Dario Topić (voditelj, spritus movens i rock navijač na osječkoj televiziji). U isto vrijeme smo počeli pregovarati sa Željkom Brodarićem Jappom oko snimanja albuma u studiju Tetrapak, a kako napisa nedavno netko iznad jedne stare fotografije Majki iz 1990-te - "I ONDA JE POČEO RAT".
Zajebo je rat gotovo sve, ali ne i nas, mada je trenutak kad se trebala pojaviti odlučnost i vjera u ono što radimo otišao u nepovrat. A sve je bilo tako jednostavno. Poslje prve granate ispaljene na grad trebali smo umjesto puške uzeti kartu za Zagreb, pravit se blesavi i uživati u onome što smo najviše voljeli. Rijeka i dalje mirno teće svom svojom snagom. Plavičasti dim lagano odnosi povjetarac. 

STRAŽARNI LOPOV 2014

četvrtak, 28. kolovoza 2014.

ONA SE BUDI (STRIP 1981)

ONA SE BUDI
TEKST: ŠARLO AKROBATA
SCENARIO I CRTEŽ: IGOR KORDEJ
DŽUBOKS 1981

nedjelja, 24. kolovoza 2014.

FRED SMITH & WAYNE KRAMER (MC5) - LIVE 1972
LIVE IN EUROPE 1972
PART 1
1. Ramblin' Rose 
2. I Want You Right Now 
3. Gloria 
4. Looking At You 
5. Let It Rock
PART2 
6. Louie Louie 
7. Kick Out The Jams
8. Interview
9. Empty Heart
10. Interview 
11. Hi-Heeled Sneaker 

1-7 KULTTUURITALO, HELSINKI 17-11-1972
8-11 BARACLAN, PARIS 29-11-1972

Wayne Kramer - Guitar and Vocal 
Fred Sonic Smith - Guitar and Vocal 
Derek Hughes - Bass and Vocals 
Ritchie Dharma - Drums


ALL INFORMATION ABOUT UNRELEASED 
AUDIO AND VIDEO RECORDINGS OF MC5 
YOU CAN FIND ON MY WEBSITE: JESUS LOVES THE STOOGES
JESUS LOVES THE STOOGES - HOME PAGE
IGGY POP / THE STOOGES / IGGY AND THE STOOGES / RON ASHETON / SCOTT ASHETON / JAMES WILLIAMSON / MC5 / ROB TYNER /
WAYNE KRAMER / FRED SMITH / MICHAEL DAVIS / DENNIS THOMPSON / SCOTT MORGAN / SONNY VINCENT
THE STOOGES / IGGY AND THE STOOGES - TAPES 1968-1974
MC5 / DKT-MC5 - TAPES 1966-2009
IGGY POP - ALPHABETICAL LISTING OF RARE SONGS 1963-2011


subota, 9. kolovoza 2014.

NEZABORAVAN SAN O... - INSTRUMENTALIJednog ljeta 1997. ili 1998. u Zagreb sam se vratio krvavih koljena. Nisam bio u Međugorju već je to bila posljedica višetjednog klečanja ispred jedne druge svetinje, 16-kanalnog synthesizera/sequencera Korg T3. Materijali koje proslijeđujem Stražarnom lopovu su demo-instrumentali koji su trebali poslužiti kao osnova za osmišljavanje vokalnih i gitarskih dionica nekih novih pjesma grupe Nezaboravan san o... Tekstopisac i glas grupe Davor Kristić je sve to preslušao i ima odgovore na moja pitanja. U međuvremenu, diskete s programima za Korg T3 i tekstovi pjesama leže u karlovačkim i zagrebačkim ladicama. Amen. 
IVICA DRUŽAK
STRAŽARNI LOPOV 2014

Snimke je s poluraspadnute kazete digitalizirao Zoran Stošić


srijeda, 6. kolovoza 2014.

EX MAJKE - LIVE 2014


Daddy Want To Have Some Fun
Route 66, Zagreb 15/7/2014


1. Krvarim od dosade 
2. Route 66 
3. Bilo je davno 
4. Želim da te vidim 
5. Sam 
6. Iz sve snage 
7. Loš život 
8. Zbunjen i Ošamućen 
9. Mršavi pas 
10. Putujem 

Zoran Čalić - gitara, vokal i usna harmonika
Davor Viduka - gitara i vokal
Ivica Duspara - gitara
Željko Mikulić-Korozija - bubnjevi
Jurica Nižić - bas i vokal

Gost: 
Boris Hrepić Hrepa - usna harmonika
Kako na žalost nisam bio u Zagrebu u vrijeme održavanja koncerta izvještaj iz Routa za Stražarnog Lopova napisao je regionalni stručnjak za suživot i prostorno uređenje Ivan Kostanjšek: 

Kako uopće objasniti to što se dogodilo 15.srpnja ove godine u klubu Routu 66? Predivno iznenađenje ili ovo su prave Majke, one Majke koje svi volimo. Igrom slučaja sam dan ranije ulovio stidljivu najavu: 'Jam session u Routu 66', sviraju Željko Mikulić-Korozija (originalni i po mnogima najbolji bubnjar Majki), Ivica Duspara (suosnivač, gitarista i koautor prvog albuma Majki 'Razum i bezumlje'), Zoran Čalić (gitarista i glavni autor muzike od drugog albuma 'Razdor' do zadnjeg 'Teške boje'), te Davor Viduka & Jurica Nižić (zajedno u postavi Majki za vrijeme Razdora i turneje koja ga je pratila, a Viduka je još jednom bio u bendu i tri godine kasnije). Dakle, ekipa iz snova prvi puta zajedno nakon više od 20 godina i to bez ikakve probe, čak ni tonske kako su sami rekli, ali to im nije zasmetalo da nas rijetke (iako je klub bio pun) sretnike koji su uopće čuli za koncert, doslovno obore sa nogu svirkom koja potječe iz nekog drugog i puno ljepšeg vremena, vremena kad su Majke bile opasan, nepredvidljiv i žestok Rock 'n' Roll band. 
Za početak nešto o repertoaru. Kad netko u najavi napiše 'jam session' onda očekuješ muzičare na stageu koji obično gnjave nekim obradama na tri akorda do besvijesti. Ovo je bilo sve samo ne to. Ovo je bio koncert grupe Majke na kojem su se svirale ili bolje reči slavile pjesme sa prva dva i po velikoj većini najbolja albuma: 'Razum i bezumlje' i 'Razdor', uz dodatak pjesama 'Loš život' i 'Sam' iz demo faze zabilježene na nultom albumu, kazeti izdanoj za 'Slušaj Najglasnije'. Jedino što je sličilo na jam session je pjesma 'Route 66' koja je izvedena dok je Zoki Čalić mijenjao gitaru zbog puknuća žice, koju su izveli Korozija, Jurica i Viduka (vokal i gitara), ali ni ona nije izvedena gažerski nego nas je podsjetila na Vilko Johnson verziju iz Lapidarija. Ludo i brzo. 
Kako nije bilo Bareta, prvo pitanje koje se svima nametalo je bilo tko će pjevati. Odgovor je Zoran Čalić koji je ujedno i najveće iznenađenje večeri. Jednostavno vrhunski je otpjevao skoro cijeli koncert i što je najbitnije na svoj način. Zoki nije oponašao Bareta i bio je pravi Master of Ceremony, sa iznimkom zadnje pjesme 'Putujem' koju je opet otpjevao Viduka, suvereno i žestoko, te pjesme 'Mršavi Pas' koju je simpatično izveo Jurica Nižić. 
Koncert je sa pjesmom 'Krvarim od dosade' otvorila postava Korozija, Jurica, Zoki i Viduka, koja je više od godinu dana promovirala 'Razdor' i odmah se skužilo da će ovo biti večer za pamćenje. Zvučali su kao da nije prošlo ni tjedan dana od zadnjeg koncerta, a kamoli više od 20 godina. Zoki i Viduka su se izmjenjivali u solažama, Viduka lijepo gitarski odgovarao na Zokijevo pjevanje, pa zatim 'Bilo je davno' koju je Čalić izdominirao gitarski i koja je izvedena brzo i moćno. Uslijedilo je svojevrsni vrhunac večeri u skoro 10-minutnoj 'Želim da te vidim' na kojoj se nevjerojatno osjetila kemija između članova, pa su je spontano produžili za bar duplo, te vrhunsko Vidukino blues soliranje tokom cijele pjesme. Zatim Viduka silazi sa stagea da bi prepustio mjesto Ivici Duspari te kreče odlična verzija pjesme 'Sam'. 
Duspara tijekom duge sviračke pauze nije izgubio baš ništa od stila i karizme koje su ga krasile na početku grupe Majke, što se posebno osjetilo u slijedećoj pjesmi, himni 'Iz sve snage'. Zatim slijedi iznenađenje u vidu pjesme 'Loš život' koju ne pamtim kad su je zadnji puta izveli i na kojoj je uz odlično Zokijevo soliranje najveće iznenađenje bio spontani dolazak na stage Hrepe (Sunnysiders, ex Daleka Obala) koji je pred kraj uljepšao stvar sa bluesy usnom harmonikom, te je sve skupa zazvučalo kao 'Midnight Rambler' od Stonesa. Nakon nje slijedi veliko finale kada se vrača Viduka, svi su na stageu i izvode zadnje tri stvari: 'Zbunjen i Ošamućen' sa Dusparinim odličnim solažama, 'Mršavi Pas' i 'Putujem' sa odličnom međuigrom Duspare i Viduke na gitarama, te Vidukinim žestokim pjevanjem. To je bilo to. I publika i bend kao da su ostali bez teksta nakon savršeno odsviranih i još jednom naglašavam sa Zokijeve strane savršeno otpjevanih desetak pjesama. vrhunske međuigre tri toliko slična, a opet različita gitarista kao što su Zoki, Duspara i Viduka, te savršeno precizne i čvrste ritam sekcije u vidu Korozije i Jurice. 
Bila bi nevjerojatna nepravda i šteta da se ovaj band okupio samo jednokratno. Uvjeren sam da bi uz pravu reklamu razvalili daleko veće pozornice od ove u Routu 66. Pošto Korozija već duže vrijeme živi u Americi to će biti na žalost teško izvedivo, ali po sreći sa kojom su poslije koncerta isijavali i band i publika bilo bi ispravno da se okupljaju bar svaki puta kada se on vrati u Hrvatsku. Na kraju vrijedi spomenuti i vinkovački band Mlinski kamen koji je sa žestokom polusatnom svirkom dobro zagrijao prisutne za ono što je slijedilo. Za prave Majke.
STRAŽARNI LOPOV 2014