* * * * *

nedjelja, 4. veljače 2018.

RUKOPOTEZNO POVLAČILO (1977-1982)

RUKOPOTEZNO POVLAČILO
DEMO SNIMKE 1977/82
1. Močni momci
2. Hrabrost iz boce 
3. Sigurno mjesto 
4. Čovjek zvijer 
5. Sami 
6. Ona je jedina (i to zna) 
7. Brojalica 
8. Ona je kurva 
9. Neko drugo mjesto 
10. Greška 
11. Ti stojiš pred discom 
12. Ona je jedina 
13. O je 
14. Još ovaj puta 
15. Back in the U.S.A. 
16. Sami (alternativna verzija)



RUKOPOTEZNO POVLAČILO (1977- 1982)
NAPISAO: DALIBOR PLATENIK
(STRAŽARNI LOPOV 2018)

Priča počinje dosta davno, no u vrlo velikoj "eksploziji" punk glazbe u bivšoj državi. Rijeka je tada imala svoje Parafe, Novi sad je imao Pekinšku patku, ... ali i mali gradić Slavonska Požega je imao svoje predstavnike - RUKOPOTEZNO POVLAČILO. Te vrlo mlade snage koje su slušajući rijetke vinile dopremljene iz Italije, Austrije i Njemačke, počele su te 1977-e godine raditi na svom žestokom izričaju.

PRVA POSTAVA
U prvoj "četvorki" benda, od 1977. do 1978. godine, bili su Dražen Heraković - Đuro (solo gitara vokal), koji je kasnije svirao u grupama  Žak Fatalist (Pž), Trobecove krušne peći (ZG), Married Body (Pž), Mario Blažević - Mac (bas gitara, back vokal), Željko Nekić - Štakor (ritam gitara) i Mihić Krešo - Miha (bubnjevi). Jedno vrijeme band dobiva i ženski vokal, na žalost ne za dugo vremena, Karmelu Romić, a manager banda i tekstopisac, nešto kao i 5. ili 6. član, bio je Hiršman Željko - Glista, koji je brinuo i o koncertnim aktivnostima banda. 
RUKOPOTEZNO SA KARMELOM 1978

Grupa je svirala od najmanjih mjesta u Požeštini do nekih klasičnih mjesta u Zagrebu (Lapidarij, SKUC) ili Beogradu (SKC), te je uglavnom obilazeći znana i ne znana mjesta širila dobar koncertni glas o sebi. Nakon nekog vremena, grupa je ostala isključivo na tri člana (Đuro, Mac i Miha), radeći tako najstabilniju punk - new wave energičnu postavu koja je ujedno i 1982. godine proglašena na YURM za najbolji mladi band.

KONCERT 1977/78

Osobno iz moga kuta, oni su bili 1. koncertni band koji sam vidio dok sam bio adolescent u 7. ili 8. razredu osnovne škole. Ujedno i povod više da počnem svirati gitaru. U isto vrijeme početkom 80tih "veliki" gradovi imali su svoje favorite preko Šarlo akrobate do Idola ili Filma, Azre, Pankrta, a mala Slavonska Požega je imala u Rukopoteznom povlačilu svoj band koji je isto pokušavao "zakucati" na sva vrata diskografskih kuća. 
Više demo snimaka napravljeno je u Požegi, no najbitnij snimak je bio kod Enca Lesića u studiju "Druga maca" 1981. godine, snimljen u isto vrijeme kad je sniman i Paket aranžman, što je trendovski bilo vrlo slušno u zvuku Rukopoteznoga povlačila. Komotno su mogli ući na bilo koju kompilaciju toga tipa ili biti rame uz rame svirački i kompozitorski sa drugim bandovima.

KONCERT 1980

No, nekako sreća koja je išla uz band i nije bila neka "sreća", unatoč odličnom usviranom trojcu i punk-novovalnim pjesmama koje su bile izričaj naše male provincije, a opet, se vrlo lako uklapale i u novi val bivše Juge.
Na žalost, kao u dosta bendova, odlazak u JNA na odsluženje vojnog roka je uzrokovao i ovdje raspad benda i nikad ponovno okupljanje.

KONCERTI 1979
MIHA 1981
MIHA / ĐURO / MAC
STRAŽARNI LOPOV 2018

3 komentara:

Anonimno kaže...

KOD eNCA SNIMLJENO 9 STVARI...SAMO SU TRI OVDJE, OSTALE IZGUBLJENE...KOJA producent or urban legend?

Anonimno kaže...

Kažu da jest Koja producirao.....

ngnewave kaže...

Fotka "Koncert 1980.", baš sam neki dan raspravljao s požeškom ekipom, je iz Doma omladine Nova gradiška, u kojoj su RP svirali nekoliko puta, pa i kao predgrupa Šarlu Akrobati na ljetnoj terasi Gradske kavane......